La Festa de la Calçotada de Valls preveu reunir més de 35.000 visitants

La Mostra de Cuina del Calçot i el Mercat de la Calçotada se celebrarà durant tot el cap de setmana

24 enero 2019 09:50 | Actualizado a 24 enero 2019 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«A Valls reivindiquem el Km 0 de l’autèntica calçotada i l’entorn. Som conscients del conreu del calçot i de la cuina», va fer valdre ahir en roda de premsa l’alcalde de Valls, Albert Batet. 

I és que la capital de l’Alt Camp aquest cap de setmana oferirà demostracions i el mercat al voltant del calçot, i el dia central serà el diumenge amb la 38a Festa de la Gran Calçotada. 

El dissabte, 26 de gener, hi haurà la Mostra del Calçot i el Mercat de la Calçotada i continuarà amb més força diumenge, dia 27, amb la Gran Festa de la Calçotada. Des de l’organització preveuen reunir més de 35.000 visitants d’arreu de Catalunya. Per la seva part, el secretari de la Cambra de Comerç de Valls va assegurar que «esperem que el temps acompanyi com els altres anys. Molta gent vindrà amb autobús de pobles de la rodalia, tren, alguns seran particulars i d’altres vindran en grup». 

«Reivindiquem el Km 0 de l’autèntica calçotada i som conscients del conreu de calçot», Albert Batet, Alcalde de Valls

La festa -iniciada el 1982 i que se celebra cada any el darrer diumenge de gener- s’ha convertit amb el pas del temps en la celebració gastronòmica més popular de Catalunya.

Projecció internacional
«Cada cop la festa té més projecció internacional. El diumenge hi haurà un equip de la televisió nacional de la Xina i això ho veurà tot el món», va afegir Castells. 

La Gran Festa obrirà portes diumenge, a les deu del matí, i entre els seus concursos destaquen el de cultivadors, el de salsa de la calçotada i el popular Concurs de menjar calçots que cada any desperta un gran interès. 

De fet, però, tot Valls farà olor de calçot, amb mercats i degustacions populars a les places i carrers de la ciutat en una celebració a la qual també se sumarà el seu seguici festiu i popular vallenc. Per exemple actuarà el Ball de la Primera, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets i el Ball de Gitanes de Valls. 

A les dotze del migdia al Pati faran l’actuació de lluïment on s’explicarà la simbologia dels balls i les seves referències històriques en les festes de la ciutat. 

«Seguirem apostant per la qualitat i els productes de la comarca», Joan Amill, Responsable de restauradors de Valls

El regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris, va remarcar el fet que «la ciutat un any més serà l’epicentre i la capital del calçot» i va afegir que «això és gràcies a tots els voluntaris que ho fan possible de forma altruista». 

En els darrers anys han allargat els dies: «S’ha convertit en un cap de setmana calçotaire», afirma Peris. El dissabte, al passeig de l’Estació, tindrà lloc el Mercat de la Calçotada, mercat d’alimentació i d’artesania popular. Durant tot el dia, a la plaça del Pati, s’ho oferirà tastets a base de calçots de Valls maridats amb vermut i vins de la Denominació d’Origen Tarragona. 

«Seguirem apostant per la qualitat i els productes de la comarca. El diumenge els restauradors de Valls atendrem el nombrós públic que vindrà de fora», va apuntar el responsable de restauradors de Valls, Joan Amill. 

La jornada de dissabte anirà dirigida a un públic familiar. Hi haurà inflables i a la tarda, la Xaranga Tocabemolls.
A dos quarts de sis de la tarda, a la Capella del Roser hi haurà el Simpòsium & Show. Es tractarà d’un cooking de l’estudi de gastronomia For Events. 

A partir de les sis de la tarda, a la plaça del Quarter, tindrà lloc la trobada de Citröen dos cavalls. El diumenge hi seran a partir de les onze del matí. «El dissabte hi haurà ambient sobretot de la gent de Valls, però convidem tothom de fora a participar en els diferents actes», va destacar el regidor de comerç de Valls, Òscar Peris, i va afegir que «des del novembre quan vam fer les jornades del calçot hem anat fent boca i els restaurants ho han notat».

Concursos i demostracions
A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots; a la plaça del Blat, el 32è Concurs de cultivadors de calçots i el 28è Concurs de salsa de la calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa.  

«Cada cop hi ha més participació de gent que no viu a Valls però que participen en el concurs», va manifestar la responsable del concurs de salsa de calçot, Sandra Pàmies. 

A partir de la una del migdia, a les places de l’Oli i de la Zeta, hi haurà la degustació popular de la calçotada per a qui ho desitgi; també hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra a la brasa.  

A la mateixa hora, a la plaça del Pati es farà el 34è Concurs de menjar calçots, amb l’objectiu de conèixer la xifra màxima de degustació de calçots en un temps determinat, i altres actes. 

Abans de començar el concurs, i com ja és habitual, la Colla Joves dels Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls enlairaran els seus pilars. 

14 M: La xifra que des de la IGP preveuen produir aquest any amb l’etiqueta. Esperen mantenir la producció
respecte a altres anys

Durant el dia es podrà visitar el Museu de Valls, el museu de la casa natal Mare Güell, el Museu de carros i eines del Camp, el monument dels Xiquets de Valls, la Capella del Roser, el santuari del Lledó o el campanar més alt de Catalunya. 

A Valls es fan calçotades de novembre a abril, però la Festa de la Calçotada representa l’entrada del fort de la temporada de calçotades. Enguany el cava Portell de la vinícola de Sarral serà el patrocinador oficial de la Gran Festa de la Calçotada.  

La setmana passada van firmar aquest conveni que durarà fins a cinc anys més. I és que el cava també va molt lligat a la calçotada. La marca Portell de la vinícola de Sarral estarà present en la imatge de la calçotada, amb les pancartes a l’entrada de la ciutat, els pitets i els davantals dels participants del concurs, i regalaran diferents lots de cava als guanyadors.

S’espera mantenir les xifres
Des de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) confien en mantenir les xifres respecte als últims anys que estaven entre els 14 i 15 milions de calçots etiquetats. 

13.00 h: Quan començarà un dels actes que generen més expectació a la Gran Festa de la Calçotada: el Concurs de menjar calçots, al Pati

«Si ho superem, millor. Aquest any no ha estat un any fàcil, va ploure molt a la tardor i això va fer que els pagesos calcéssim més tard del normal, però després ens hem trobat en una bona època», afirma el president de la Indicació Geogràfica Protegida, Francesc Xavier Amill, i va recalcar que «ara torna a fer fred i humitat, va agafant més consistència però creix a poc a poc i avui ja ens podem trobar calçots en perfecte estat». 

Els calçots de la IGP es caracteritzen per ser cultivats amb pràctiques tradicionals i han d’estar plantats a les quatre comarques de la IGP. La llavor ha de ser de ceba blanca tardana de Lleida. 

En el moment de vendre’ls, la Indicació estableix que s’han de presentar en feixos de 25 i 50 unitats i complint una sèrie de característiques: han d’estar sencers, sans, nets, però mai rentats, i sense humitats exteriors anormals. Quant a les mides, la IGP exigeix que tinguin una cama blanca de 15 a 25 centímetres de llarg i un diàmetre d’entre 1,7 i 2,5 cm.  

1982:  Any que va començar la festa arran d’unes jornades del Congrés Català de Cuina. Cada cop ha agafat més forma i cada cop atrau més gent

En una hectàrea de camp s’hi poden arribar a collir 80.000 calçots. Pel que fa als preus de venda cada calçot costa entre 0,14 i 0,15 euros.
Diferents productors de la IGP participaran el pròxim diumenge al concurs de cultivadors de calçot a la plaça del Blat. Es donarà el premi als manats de calçots millors i més regulars i a la mota amb major nombre de calçots. A les dues del migdia es donaran els premis els diferents concursos, a la plaça del Pati i es clourà la jornada. També hi haurà una degustació popular de la calçotada i es podran adquirir els tiquets en diferents punts de la ciutat. 

La Gran Festa de la Calçotada, l’organitzen conjuntament l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç i Indústria de Valls. Patrocinador Oficial: Vins i Caves Portell amb diferents col·laboradors de la ciutat o de la zona.

Comentarios
Multimedia Diari