La Mulassa de Valls estrena un vermut per Sant Joan

La voluntat és cada any estrenar una nova ampolla dedicada a un dels elements del Seguici Cerimonial de la ciutat

19 junio 2019 06:21 | Actualizado a 19 junio 2019 06:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Com a mulasser i vermuter feia molts anys que em feia molta il·lusió ajuntar les dues coses», diu Lisard Bellod de Vermuts Montseta. I és que enguany, dins dels actes de Sant Joan, s’ha presentat una ampolla serigrafiada de la Mulassa de Valls. 

Només ha fet 800 ampolles especials, i la idea és que sigui col·leccionable. És vermut negre i porta un toc per diferenciar-lo. «Abans de fer la presentació, tenia moltes reserves», diu. El dia de la presentació la Mulassa va acompanyar els assistents i va ballar davant del Magatzem del Vermut, a la plaça de l’Oli. 

La voluntat és estrenar cada any una ampolla diferent d’un dels elements del Seguici per Sant Joan. «Cada any en farem unes 800 ampolles, amb un tap d’obrir i tancar fàcil. La idea també és fer que el vermut tingui el color de l’element del Seguici, per exemple el vermut del drac serà verd», explica. I afegeix: «Aniran numerades i les presentarem dies abans de Festa Major». Ell, com molts vallencs, també viu d’una forma molt intensa la Festa Major. 

«Són dies de feina, però valen la pena». Diu que el sector del vermut cada cop agafa més terreny a la cervesa. «S’allarga l’hora de fer el vermut. Abans només era al migdia i ara és a la tarda i nit», assegura Lisard. També elabora el Granisseta. 

Es tracta de granissat i vermut Montseta. «Té èxit, ho fem dies abans que s’estreni el boladís -beguda de Sant Joan- i quan s’ha acabat la Festa Major també ja que és un reclam».  El vermut es pot acompanyar d’aliments picants, o embotits o salats.

Vermuts Montseta és la segona generació que es dediquen en aquesta beguda. De fet, el nom és de l’àvia i ara segueixen elaborant el vermut amb la mateixa recepta de sempre, la tradicional.

Documentada des del segle XVI

La Mulassa de Valls és un dels elements del bestiari popular vallenc més estimat per la ciutadania. Està documentat des del XVI, quan va assistir a la rebuda del rei Felip II a Barcelona. La peça va ser recuperada per la Unió Anelles de la Flama per la Festa Major de l’any 1987. La Mulassa s’incloïa en les representacions ideades per l’Església amb vista a presentar al poble la fe cristiana. D’aquesta manera, les processons explicaven episodis de la Bíblia, mitjançant figurants, cadafals, representacions al·legòriques i figures zoomòrfiques. 

D’aquesta manera, la Mulassa formava part de l’entremès de Betlem a la nostra ciutat, on l’acompanyava el bou.

L’actual Mulassa va ser construïda per un equip de gent capitanejat per Lluís Musté i Francesc Bofarull. 

Té un color de pell marronós, propi d’una mula, i va vestida elegantment per seguir la tònica dels altres animals del bestiari vallenc i dels gegants, amb una roba de vellut vermellós, damunt de la qual hi porta una flassada verda amb l’escut de la ciutat. 
Té un pes de 100 kg i les seves dimensions són de 4,60 metres de llarg, 1,10 metres d’amplada i 2,95 metres d’alçada, fet que la converteix en la bèstia d’aquesta espècie més gran de Catalunya. Per tal de fer-la ballar calen quatre persones, dues al davant i dues al darrere. Quant al ball, l’autoria de la música, amb una primera part solemne i una altra d’enjogassada, interpretada habitualment per una banda de música, és de Francesc Bofarull, mentre que la coreografia és obra de Lluís Musté.

Comentarios
Multimedia Diari