La Nit de Castells premia la Diada de Santa Úrsula de les colles vallenques

La Terrassa dels castells de 10, els Xiquets de Reus, Jordi Sentís i Pilarín Bayés protagonitzen la vetllada

15 diciembre 2019 10:10 | Actualizado a 15 diciembre 2019 18:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La catorzena Nit de Castells va aplegar ahir al vespre més de 300 persones al Centre Cultural de Valls i van acomiadar una temporada d’alts i baixos, d’èxits i recessions, d’alegries i frustracions… L’excel·lència d’aquest any, però també la constància i l’esforç van tenir la seva recompensa en el catàleg de premis lliurats per la Revista Castells, en base a vuit jurats diferents.

Més de seixanta colles castelleres van estar representades, a més d’agents socials, culturals i institucionals. El fil conductor va ser per primer cop la música castellera, en una gala dirigida artísticament pel reusenc David Fernández Solé, musicalment pel tarragoní Roger Benet i presentada per Aina Mallol i Carles Cortés.

La diada de Santa Úrsula va protagonitzar les mirades –en part previsibles pel seu caràcter històric– i es va endur el Premi del Moment casteller de l’any «pels dos 3de9 sense folre que es van veure i haver estat escenari de la millor actuació castellera de tots els temps». Els caps de colla de la Vella, Albert Martínez, i de la Joves, Francesc Ramon, van recollir el doble reconeixement.

Un altre moment esperat, el darrer de la Nit, va ser el Premi a la Trajectòria, que, per primer cop va guanyar un component de la Jove de Tarragona, Jordi Sentís, «per la seva activa trajectòria amb la colla, on va començar pujant amb la canalla en els primers anys i es manté en primera línia exhibint compromís, capacitat i constància».

Sentís va rebre el premi de mans de l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i del de Tarragona, Pau Ricomà, amb qui comparteix castells i camisa, en l’any que els liles celebren el 40è aniversari de la seva fundació.

La constància i l’ambició va estar exhibida pels Xiquets de Reus, que van guanyatr el premi colla de la temporada, lliurat per les colles de gamma extra a una colla entre la resta de colles «per haver aconseguit continuar fent castells de 9 amb una certa regularitat en un any de retrocés generalitzat entre les colles del seu nivell».

En aquesta mateixa línia, els Xics de Granollers van rebre el premi descarregat, que reconeix una colla per la suma de seguretat i ambició.

Altres dues colles van ser els Castellers de Mediona i la Jove de Vilafranca, que van rebre els guardons del Baròmetre Casteller, per haver descarregat el seu primer castell de 7 i haver tornat a aquesta condició, cinc anys després, respectivament.

La plaça Vella de Terrassa, escenari d’alguns dels episodis més memorables de la història recent dels castells, gràcies als èxits dels Minyons de Terrassa i que enguany ha recuperat els 10 pisos, va rebre el premi plaça de la temporada.

Creativitat i emotivitat

La creativitat i emotivitat de les colles va tenir doble premi, a dues campanyes de la darrera temporada: la de la Colla Joves Amb la Il·lusió de la primera vegada, «per haver estat una eina de difusió que agrupa identitat, història i mobilització» i a la del 5oè aniversari dels Castellers de Barcelona, «per haver estat un estímul dels valors dels castells aplicats en la gran ciutat».

La colla degana de la capital va ser protagonista per partida doble, ja que també va guanyar el Premi Imatge de la temporada TAC 12 pel 5de7 format exclusivament per dones que van fer el mes de març a Vilafranca.

L’entusiasme de l’artista Pilarín Bayés va estar també un altre dels moments destacats de la Nit, quan ha rebut el Premi Ambaixador Castells «per tenir present els castells en les seves creacions de manera constant i entusiasta».

Durant la Nit es van lliurar també els premis del concurs Repsol de fotografia castellera. En la categoria professional va guanyarMireia Comas, seguida d’Arnau Montoya, Gemma Soldevila i Pau Venteo. Josep Pont va obtenir l’accèsit en matèria de seguretat. En la categoria de votació popular els premiats van ser Cristian Muñoz, Esteve Moles, Paula Sans i Mar Díaz.

La 14a Nit de Castells és coorganitzada per l’Ajuntament de Valls, la Revista Castells i TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari