La Rambla de Tarragona bull d'activitat en un Sant Jordi amb bon ritme de vendes

El llibre de Xavier Bosch i les noves propostes dels autors locals comencen a despuntar durant el matí. I tu? Quin llibre compraràs? Entra i comenta-ho a la notícia!

19 mayo 2017 23:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Rambla Nova de Tarragona torna a ser l'epicentre de la celebració de la Diada de Sant Jordi. La coca central de la rambla bull d'activitat amb milers de tarragonins que es passegen en un dia solejat de temperatura més que agradable. A la Rambla s'hi concentren 49 parades de flors i 28 de llibres, si bé entitats i altres institucions, amb gairebé un centenar de parades, cada any acaparen més terreny. Tot i que només han transcorregut unes hores de la jornada, els llibreters ja han notat que el ritme de vendes és més animat que l'any anterior, amb el llibre de Xavier Bosch, 'Algú com tu', entre els més triats. Més crítics són els paradistes de roses, que pateixen molta competència d'ambulants.

Parades tradicionals es queixen de la venda ambulant en qualsevol racó de la ciutat. Els prenen clientela. Amb tot, Dolors Amigó, situada en un punt privilegiat al cor de la Rambla, n'arriba a vendre 3.000 en un dia com Sant Jordi. En una altra parada de roses llueixen satisfets, un model molt especial per als que no es miren tant la butxaca. Una espècie de rosa originària d'Holanda, denominada 'Naomi Supra', sempre composta per 52 pètals, ni més ni menys. "Un làser controla que tingui tots els pètals i l'obertura central i, si no ho compleix, s'aparta", explica Miquel Carrió. "Val 4,5 euros, però si tingués la tija més llarga, en valdria 6 euros o més", afegeix.

Si bé les parades de roses no han notat un increment de vendes, les de llibres sí que han percebut més ambient. Si la tònica dels darrers anys era de comprar un sol llibre, enguany n'hi ha que s'engresquen a endur-se'n dos o tres. Seguint el guió previst, llibres en català de ressò mediàtic, com els de Xavier Bosc, Sílvia Soler, Albert Espinosa i Joan Carreras, es desmarquen, amb molta diferència, per sobre la resta de títols. En castellà, María Dueñas i Arturo Pérez-Reverte tornen a ser els preferits. A Tarragona, els autors locals, com Coia Valls, Ramon Segú Chincilla, David Soler i Margarida Aritzeta, també tenen molts seguidors.

Tots ells estan encantats de signar llibres a la Rambla Nova. "Fa molts anys que hi vinc i cada any és millor que l'anterior, estic molt content de veure tanta gent", afirma Soler, amb el seu darrer llibre a les mans, 'La cuina dels pescadors de la Costa Daurada'. Al seu costat, la vallenca Margarida Aritzeta percep "il·lusió" en aquesta diada. Aritzeta reconeix que, a part dels actes presencials, les xarxes socials hi tenen molt a veure en la promoció de llibres. "'L'amant xinès', sense les xarxes, no existiria ja que és on es va gestar", afirma. "Començar un llibre és màgic, acabar-lo fa il·lusió, però el millor moment és el d'ara", conclou.

Escolars a primera hora i riuades de gent cap al matí han inundat la Rambla un 23 d'abril a 23 graus de temperatura. Moltes parelles reconeixien que són elles les que trien el llibre. "Jo em limito a pagar, la rosa, el seu llibre i el meu, que me'l tria ella, és la meva assessora", bromejaven una parella reusenca, Marc Serra i Ester Caro. "Doncs com que vaig amb retard en la lectura, tinc pendent de comprar un llibre del Martí Gironell i més endavant compraré aquest nou -en referència a 'Strappo'-; acostumo a gastar-me uns 20 o25 euros en sol llibre per Sant Jordi, a poder ser de tapa dura", afirma Maria Montero.

A la Rambla no hi falten gent vinguda d'arreu, com parelles musulmanes amb roses a les mans, però sobretot turistes anglesos, que observen encuriosits el desenvolupament d'una jornada de festa i cultura que desconeixen. "Està molt bé regalar un llibre i regalar una rosa, així tothom està feliç, però la noia pot rebre un llibre o només una flor? ", ens preguntava Siobhan Roche, una jove anglesa, que passejava per la Rambla amb el seu xicot, Chad Holmes. Al final, s'han animat a seguir la tradició catalana i la parella provinent de Birmingham s'han afanyat a remenar entre les paradetes a la cerca d'un llibre i una rosa.

A banda de les parades de roses, llibres i algun que altre drac de joguina, també es proposen altres iniciatives atractives, com són l'intercanvi de llibres que es farà durant tot el dia a l'Oficina Jove de Tarragonès de la plaça Imperial Tàrraco, per tal de fomentar la lectura entre els joves, així com la reutilització i el foment de les relacions socials mentre s'intercanvien les novel·les preferides. Així mateix, a la Biblioteca del Seminari Tarraconense s'ofereix, a canvi de 0,50 i 1 euro, 'llibres a cegues'. De cara al vespre, a la Rambla Nova, i com a novetat d'enguany, se celebrarà davant del Teatre Tarragona una jornada castellera amb les quatre colles de la ciutat.

 

Bones sensacions a l'Ebre

El bon temps també fa preveure una bona diada de Sant Jordi a les Terres de l'Ebre. A Tortosa, aquest matí s'han pogut veure molts nens que han sortit amb els seus mestres per gaudir del Sant Jordi al carrer, així com alguns treballadors que aprofitaven el descans de l'esmorzar per donar un cop d'ull als llibres que regalaran o per comprar la rosa a les seves parelles, mares o companyes de feina. A més de la darrera novel·la de la xertolina Francesca Aliern, enguany s'espera que un altre dels llibres més venuts sigui el còmic dels grup de folk Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, recents guardonats amb el Premi Nacional de Cultura.

La proximitat dels comicis municipals també ha fet que entre la zona de vianants del carrer Sant Blai i la plaça de l'Àngel les paradetes dels partits polítics es barregessin amb les de llibres, roses, i artesania.

Comentarios
Multimedia Diari