La Tarragona antiga: La Tabacalera

En la construcció de la fàbrica van participar uns 1.000 obrers i va tindre un cost de 10.500.000 pessetes. L'arquitecte que dirigí l'obra fou Miquel Quesada Navarro

19 mayo 2017 15:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Rafael Vidal, Administrador del Facebook ‘Tarragona antiga’

En data 1 de juliol de 1923 es va procedir a la col·locació de la primera pedra de la fàbrica de la Tabacalera amb la presència de l’alcalde de la ciutat, el Sr. Josep Mullerat; el director general de Tabacalera, el Sr. Francisco Bastos, i del cardenal Vidal i Barraquer, que la va beneir. El lloc escollit va ser un solar d’aproximadament 68.000 metres quadrats, part dels quals es van guanyar al llit del riu Francolí.

El 3 de juliol van començar les obres i com passa a altres indrets de la ciutat, es van descobrir les restes d’una necròpolis paleocristiana. L’any 1928 el llavors ministre d’Hisenda José Calvo Sotelo, visità la ciutat i després de valorar les troballes va manar construir-hi un museu. Del projecte es va encarregar Llorenç Rosell i de les excavacions Mossèn Serra Vilaró, que després va passar a ser el seu primer director

Mil obrers a la construcció

Per tirar endavant el projecte l’edifici de la Tabacalera es va haver de desplaçar cap al sud, cedir els terrenys on eren les troballes, i, a més, va col·laborar amb el cost de la construcció del museu.

En la construcció de la fàbrica van participar uns 1.000 obrers i va tindre un cost de 10.500.000 pessetes. L’arquitecte que dirigí l’obra fou Miquel Quesada Navarro. Va ser una construcció en què varen intervenir també enginyers de la companya i escultors, donant-li un aire com si és tractes d’un petit palau.

La riuada del Francolí coneguda com del dia de Sant Lluc del 18 d’octubre de 1930 va afectar les seves instal·lacions, i va endarrerir la posada en marxa fins a l’any 1932, que inicià la producció amb quatre mecànics i 32 operaris que feien anar unes màquines que elaboraven 40 cigarrets per minut.

Durant la Guerra Civil, la fàbrica va patir l’impacte de 32 bombes i en el bombardeig del 13 de gener de 1939 una d’elles va caure al pavelló de direcció, deixant-lo molt tocat.

L’any 1947 es crea el Grup d’Empresa Tabaquer que participa de tots els esdeveniments de la ciutat, el Coso Blanco, Carnavals... Sota la invocació de Santa Rosa, varen crear una revista en què donen a conèixer totes les activitats del grup, entre d’altres, la diada de Reis amb regals per als fills dels empleats, representacions teatrals. També es va crear l’Orfeó tabaquer i amb l’àmbit de l’esport, equips de futbol, hoquei, tenis taula, tenis, etc.

Al seu moment més àlgid va donar feina a unes 800 persones. Als anys 60-70 de la seva factoria sortien els paquets de Ducados i Bisonte arribant a una producció d’uns 360 milions de paquets anyals.

L’any 2003 es fa càrrec de la fàbrica Altadis SA. El 23 de març del 2007, sortien els 33 darrers empleats, i tancava les portes. Dijous passat, per tant, es varen complir deu anys. Des del gener del 2008, l’Ajuntament passa a ser el propietari i des de llavors com sempre passa a aquesta ciutat, pràcticament res de res, malgrat que s’han anunciat projecte. A continuació, notícies al Diari:

14 de març del 2009: «El material arqueológico catalán se catalogará en la antigua Tabacalera»... 30 d’abril de 2016: «El Govern promete para este año un Plan Funcional de la Tabacalera»... 14 de maig del 2016: «Será sede de un museo sobre la industrialización»... 23 de març de 2017: «El Museu d’Història se mudará a la Tabacalera».

Punt i a part es mereix el museu i el seu entorn considerat l’àrea funerària a cel obert més important de l’occident romà, amb més de 2.000 tombes datades entre el segle III i V.

Avui l’edifici fa pena, abandonat i caient a trossos.

Comentarios
Multimedia Diari