La URV tindrà una càtedra sobre castells impulsada per la Colla Vella

La iniciativa, que pretèn 'impulsar un espai per a la recerca històrica i el debat científic sobre el fet casteller', compta també amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat

19 mayo 2017 17:51 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Cultura de la Generalitat va fer públic ahir que la URV comptarà amb una nova càtedra dedicada al món casteller. S’anomenarà ‘Càtedra de recerca històrica i documentació del fet casteller’, i està promoguda també per la Diputació i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb la finalitat de «generar i socialitzar en l’àmbit de la cultura catalana la història del fet casteller des d’una perspectiva centrada en l’excel·lència de la recerca històrica i la seva difusió».

Entre els objectius de la càtedra, el comunicat emès per la Generalitat esmentava «impulsar un espai per a la recerca històrica i el debat científic sobre el fet casteller per tal de popularitzar-lo, encara més, entre la ciutadania». A més, la nova càtedra treballarà per «divulgar entre les escoles i els instituts els valors del fet casteller, com la superació, la integració multicultural, el treball en equip, l’autoconfiança i fer país». Un altre dels objectius és «crear un espai de formació per a futurs investigadors del fet casteller, que segueixin els criteris d’excel·lència que marca el món universitari i d’altres activitats folklòriques similars que es facin a d’altres països».

Per tot plegat, des de la càtedra es proposen «organitzar i realitzar cursos, seminaris, reunions de treball, jornades destinades a potenciar la recerca i la formació per tal que cada vegada més gent conegui la terminologia castellera i la sàpiga interpretar; socialitzar, entre la gent del país i d’altres, el món casteller, la seva evolució i els èxits assolits en el món de la sociabilitat i de la seva cultura cívica».

La càtedra preveu doncs la realització d’exposicions, tallers, workshops, cicles de conferències, i seminaris, entre d’altres, així com promocionar l’estudi, inventari, catalogació i difusió dels arxius de les colles castelleres i dels arxius particulars. Per arribar «a tots els segments de la societat», es planteja realitzar el treball en tres grans àmbits diferenciats, de manera que permeti realitzar activitats específiques per a cada un d’ells.

Des de l’àmbit científic, a través del món universitari, es promourà la realització de tesis doctorals, llibres i conferències, entre d’altres, per garantir que la producció en recerca històrica del fet casteller quedi integrada al món acadèmic. Des d’un àmbit casteller, es promourà, entre els integrants del centenar de colles que existeixen actualment, l’accés a la seva història amb l’objectiu de conèixer la seva formació, evolució i les perspectives de futur. I per últim, des d’un àmbit ciutadà, es promourà socialment la universalització del fet casteller i s’analitzarà com un fet singular i perenne de Catalunya, reforçant el missatge cooperatiu i de convivència.

Pendent d’aprovació

Aquesta nova càtedra, però, està pendent encara de ser aprovada pel Consell de Govern de la URV, tal com recordava ahir el vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous. «Exposarem el projecte al Consell de Govern el proper dia 27, i serà llavors quan se sotmetrà a l’aprovació. Fins llavors la creació de la càtedra no serà oficial», va voler aclarir Tous ahir. El vicerector també va explicar que l’origen del projecte va ser «una tesi doctoral sobre història dels castells amb la qual va col·laborar la Colla Vella». «Això va anar engrescant una sèrie d’investigadors i professors i finalment la colla va proposar la creació d’una càtedra castellera», acaba Tous.

Comentarios
Multimedia Diari