La recuperació del servei ferroviari entre l’Espluga i Lleida «va per llarg»

Els efectes del temporal han ocasionat fins a tres descarrilaments en aquest tram de les línies R-13 i R-14

29 octubre 2019 09:03 | Actualizado a 29 octubre 2019 09:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Conca de Barberà a poc a poc va recuperant-se dels devastadors efectes de la llevantada. Tanmateix es descarta que el servei ferroviari pugui restablir-se a curt termini. Així ho assegurava ahir al Diari l’ens gestor d’infraestructures Adif, que apuntava que els treballs que s’han de portar a terme «van per llarg». Ara mateix, el tram afectat correspon a les línies R-13 i R-14, entre l’Espluga de Francolí i Lleida, on el servei es presta per carretera.

El conjunt de la línia s’ha vist greument afectat. De fet, des del dimarts a la nit de la setmana passada, quan es va produir el greu episodi de pluges, s’hi han registrat fins a tres descarrilaments. El primer es va produir entre Vinaixa (Lleida) i Riu Milans (Vallclara), quan una locomotora de l’empresa Captrain va sortir de la via. De fet, aquesta havia quedat penjant, ja que el talús sobre la qual se sostenia va desaparèixer degut a l’intens cabal que en aquells moments ja baixava pel riu Francolí. Segons ha pogut saber el Diari, aquella mateixa nit, Adif va enviar una vagoneta per intentar el rescat de la locomotora. Tanmateix aquesta també va descarrilar.

L’incident va fer que un altre tren de mercaderies quedés bloquejat a Juneda. Es tracta d’un comboi que anava en direcció Barcelona, de la companyia Continental Rail. Al veure que la circulació a la zona de Vinaixa no es podria restablir de forma imminent, es va decidir que aquest tornaria a Lleida i des d’allí podria dirigir-se a Barcelona a través de la línia de Móra la Nova. No obstant, escassos quilòmetres després de sortir de l’estació, ja al terme municipal de Juneda, també va descarrilar. Els fets es van produir als voltants de les deu de la nit.

Robatori de les mercaderies

Bona part dels 24 vagons de mercaderies es van veure afectats. De fet, al llarg d’aquest cap de setmana s’ha produït el saqueig de una part de les mercaderies que portava. Caixes de perfums, vi, begudes per esportistes, fertilitzants i pinso per animals són alguns dels béns que s’han extret, sense que ni Renfe ni els Mossos d’Esquadra hagin pogut actuar. 

De moment es desconeix quan es podrà retirar aquest comboi. Adif assegura que l’operació s’ha de fer amb una grua de gran tonatge i amb maquinaria de via. Al estar aquesta última completament destrossada, ara per ara es desconeix quan podrà procedir-se a retirar el material, que fa més de quatre dies que es troba a la intempèrie.
Trams de via on els rails han quedat suspesos sense tocar a la superfície, zones on ha desaparegut completament el balastre, la catenària i un llarg llistat de danys que fan que ara mateix es faci difícil tenir una aproximació sobre quan podrà restablir-se la circulació.

Adif assegura que és un tram que s’ha de refer de nou i que «no és fàcil ni ràpid»

L’empresa Adif assegura que des del passat dimarts els tècnics de la companyia ja estan treballant sobre el terreny per tal de ver una primera valoració dels danys, que ara per ara són «incalculables». Mentrestant, la companyia assegura que «és un tram que s’ha de refer de nou i això no és fàcil ni ràpid».

Mentrestant, els usuaris es veuen obligats a utilitzar el servei alternatiu per carretera en aquest tram entre les estacions de Lleida i l’Espluga de Francolí. Aquest fet suposa un increment del temps de viatge d’uns cinquanta minuts, aproximadament. A partir d’aquesta localitat de la Conca, tant la R13 com la R14 mantenen el servei i els horaris fins a Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari