La rosa més esperada a Montblanc

Centenars de persones es van reunir ahir a la tarda a la plaça de Sant Francesc de Montblanc per veure com el jove cavaller Sant Jordi entregava la rosa a la princesa en el context de la Setmana Medieval

19 mayo 2017 19:34 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diu la llegenda, que quan el cavaller Sant Jordi matà el drac, de la sang de la bèstia en brotà una rosa, que li va ser entregada a la princesa. La gesta és recordada cada 23 d’abril a tots els municipis de Catalunya, i a Montblanc de forma especial. I és que és en aquesta vila on el folklorista català Joan Amades va situar la llegenda de Sant Jordi amb el seu Costumari Català.

És per aquest motiu que la Vila Ducal es converteix any rere any en el gran escenari de la Diada de Catalunya. Centenars de visitants es desplacen fins a la capital de la Conca de Barberà atrets pels diferents actes organitzats en el context de la Setmana Medieval, on el municipi fa una mirada enrere i reviu l’edat mitjana, època de cavallers, castells i princeses.

La Setmana és plena de moments memorables, com l’arribada de les forces del mal i el Drac dels Quatre Elements, amb la Dracum Nocte, o la representació de la Llegenda de Sant Jordi. No obstant això, el més simbòlic és, sens dubte, l’entrega de la rosa, que es fa cada any la tarda del 23 d’abril: el jove cavaller s’apropa al roser, agafa una rosa vermella, s’agenolla davant la princesa i li fa l’entrega. És un gest ben senzill, sense sorpreses. Tothom sap com anirà, però no deixa indiferent a ningú. L’acte sempre fa el ple, i el d’aquesta edició no ha sigut pas l’excepció.

Tot va començar ahir a les cinc de la tarda amb l’arrencada de la comitiva reial des de l’Antic Hospital de Santa Magdalena. Els timbals i les trompetes anunciaven pels carrers i places el pas dels nobles, el rei, la reina i la princesa, acompanyats per les banderes, les faranduleres, les dúcties, soldats i tota la cort al complet.

Mentrestant, la plaça de Sant Francesc ja era plena d’espectadors que esperaven impacients sota el sol l’arribada dels protagonistes per reviure el final de la llegenda. La comitiva reial va fer acte de presència quan ja eren les 17.30 h tocades. Cadascú va anar ocupant els seus llocs i, de sobte, va arribar Sant Jordi muntat dalt del seu cavall vestit de blanc.

Davant la mirada atenta de centenars de persones que ocupaven tota la graderia, el cavaller baixà del cavall, s’apropà al roser i, amb una plaça immersa en el silenci, li entregà la rosa a la princesa.

Després d’haver immortalitzat el moment amb els mòbils i càmeres fotogràfiques, tothom arrencà a aplaudir. «Visca Sant Jordi! Visca Montblanc! Visca Catalunya!», es cridà i, a continuació, es va donar pas al ball de dúcties, faranduleres, nobles i banderes.

La normalitat tornava a la Vila Ducal i la gent es va dispersar entre els carrerons. La majoria resseguia el mercat que durant aquest cap de setmana i el que ve omple el centre de Montblanc amb parades d’embotits, formatges, dolços i tot tipus de productes d’artesania elaborats amb fang, fusta, ceràmica i teixits. Molts també s’aturaven a contemplar alguns oficis que s’estan perdent, com el de ferrer, filador, cisteller, destil·lador, forner o picapedrer.

Paral·lelament, la tarda es completava amb diversos espectacles familiars gratuïts, com el de falcons de la plaça de Sant Francesc o la mostra de dansa oriental de la plaça nova de Sant Miquel. A més a més, els amants del vi van poder gaudir durant tota la jornada del mercat de vins i caves a la plaça de Santa Maria amb la Denominació d’Origen Conca de Barberà com a protagonista. Així, una vintena de cellers de la comarca van donar a conèixer als visitants els seus productes juntament amb petits tastos que van oferir diversos restauradors.

I arriba la llegenda

Si l’acte simbòlic de la Setmana Medieval és l’entrega de la rosa, el moment àlgid és la representació de la Llegenda de Sant Jordi. La 30a edició es va fer ahir al Foradot (passeig de Joan Martí i Alanis) en una doble sessió: una a les 21 h i una segona a les 23 h. Tal com destacava dies enrere el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Joan López, les entrades per aquest espectacle es van vendre «espectacularment ràpid», fet que atribuïa a la coincidència de la representació amb la Diada de Sant Jordi. Així, divendres ja s’havien venut totes les entrades per a la primera sessió i la meitat de la segona.

Pel que fa a l’espectacle, per tercer any, la representació va anar acompanyada de videoprojeccions a muralla, un format que ja es va posar en marxa el 2014 i, després de perfeccionar-lo durant la passada edició, enguany ja es buscava la consolidació.

La festa continua

Avui, la 29a Setmana Medieval continua amb el mercat, les mostres d’oficis i diversos espectacles paral·lels pels carrers i places de la vila. Com a destacat, a les cinc de la tarda es farà al Claustre de Sant Francesc una peculiar representació de la llegenda de Sant Jordi, «en la que els personatges no sempre són el que semblen i on després d’alguns embolics, la rosa acabarà agafant un protagonisme inesperat», s’explica des de l’organització.

Els actes es reprendran divendres vinent amb les rondes trobadoresques i el sopar reial amb actuacions en honor de la visita de sa majestat el Rei. Durant el cap de setmana, les activitats continuaran amb força i, finalment, l’1 de maig es posarà el punt final a la 29a Setmana Medieval. Per segon any, l’acte de cloenda serà Sant Jordi, l’endemà, a través del qual s’explicarà el desenllaç de la història entre el cavaller i la princesa.

Comentarios
Multimedia Diari