La solidaritat entre productors salva la collita d’alls de Belltall

Quan van poder anar a l’hort, s’afanyaren a posar-los al dia. Quan acabaren, van entrecavar els conreus d’aquesta planta de set pagesos que, per la Covid-19, resideixen fora vila

23 mayo 2020 09:10 | Actualizado a 23 mayo 2020 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La bona cuina podrà comptar una vegada més amb el saborós condiment de l’all de Belltall, que a hores d’ara ufaneja verd als camps d’aquest poblet que, amb Passanant, forma el municipi situat a 800 metres d’altitud a la Conca de Barberà, limitant amb la comarca lleidatana de l’Urgell.

A part del component climatològic, amb una primavera plujosa –auguri de poder obtenir bons resultats–, un factor extraordinari ha ajudat perquè la collita d’enguany no sucumbís talment com si es tractés d’un dels efectes secundaris de la Covid-19, que va obligar al confinament de la població. Però quan es va permetre anar als horts, els seus propietaris es van afanyar a posar-los al dia.

I un cop treballat cadascú el seu tros, un grupet de voluntaris de Belltall es va posar a entrecavar els alls d’uns altres set productors, residents fora vila, als quals no els era permès desplaçar-se fins allí. Actitud solidària i altruista consistent en eliminar les herbes que pugen entre planta i planta, feina estrictament manual i molt necessària pel seu bon desenvolupament.

Un equip d’uns cinc cooperants «ha fet possible poder cuidar la plantació dels absents, aproximadament en un 90 % de la totalitat», manifesta Pep Llosas, productor d’alls i un dels voluntaris. Més endavant vindrà la tasca de descugular (treure el cugul) la tija tendra –comestible– que, a la llarga, fa una flor la qual sorgeix d’entre les fulles de la planta. «Amb la seva extracció s’afavoreix la formació i bona mida de les cabeces», assegura Llosas.

Temporada bona

El resultat de tot plegat fa preveure una temporada bona «equiparable a la passada campanya i, amb tota probabilitat, tenir una collita de 1.400 forcs aproximadament», comenta Montse Sánchez, la presidenta de l’Associació de Productors d’All de Belltall.

Els mesos de novembre i desembre són els indicats per plantar també manualment els grans d’all, mentre que la planta s’arranca al juny, pels volts de Sant Joan. El següent pas és enforcar. Consisteix en fer dues trenes amb els alls secs, i un total de 50 cabeces (25 en cada cama), per bé que hi ha el força curt de 26 cabeces (13 a cada trena) i «es venen a un preu que oscil·la entre els 20 i 30 euros el forc, segons quantitat i la mida del producte», diu Sánchez.

Evidentment, no només de l’all viuen a Belltall. Dels 15 productors, un parell es dediquen plenament a l’agricultura i al sembrat de cereals. Però el cultiu de l’all no hi ha dubte que forma part del patrimoni de Belltall i amb l’objectiu que aquest no es perdi, l’any 2011 va néixer l’esmentada Associació de Productors, que vetlla principalment per la introducció del producte al mercat. Un producte que no és econòmic i que té en el sector de la restauració –tocat per la pandèmia– el gruix de la clientela. També abasteixen algun paradista del mercat de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari