L'ampliació de l'hemodinàmica arrenca amb crítiques dels treballadors per les condicions laborals

La CGT organitza una xocolatada per celebrar les 24 hores de servei després de tres anys de reivindicacions

19 mayo 2017 23:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona ha començat a funcionar aquest dilluns durant les 24 hores del dia. Personal sanitari i pacients han celebrat la millora amb una xocolatada organitzada per la CGT. El sindicat critica que l'ampliació horària arriba "molt tard" i assegura que s'ha precipitat per la pressió ciutadana arran la mort d'un pacient mentre el traslladaven a Barcelona. Entre les vuit del vespre i les vuit del matí, la unitat disposarà d'un cardiòleg hemodinamista, de dues infermeres especialitzades i un tècnic de radiologia que estaran de guàrdia localitzada. La CGT denuncia que la reorganització no s'ha negociat amb el personal i que hi ha diferències salarials.

"És una victòria amarga perquè arriba molt tard". Així s'ha expressat una de les delegades sindicals de la CGT a l'Hospital Joan XXIII, Conchi de Tera, el dia en què la unitat d'hemodinàmica ha passat a donar cobertura durant les 24 hores del dia. El sindicat portava tres anys reivindicant la millora del servei, temps en què ha recollit més de 17.000 signatures i ha protagonitzat diverses tancades i mobilitzacions. De Tera ha opinat que l'ampliació s'ha precipitat pel cas del farmacèutic Enrique Gheron, el pacient que va morir el dia de Nadal mentre el traslladaven a Barcelona perquè la unitat tarragonina ja havia tancat.

La delegada sindical ha recordat que la unitat tarragonina té una gestió compartida entre els hospitals de Sant Joan de Reus i Joan XXIII de Tarragona. Fins aquest dilluns, la unitat funcionava durant 12 hores tots els dies de l'any, de vuit del matí a vuit del vespre, i ara ha duplicat el seu horari per cobrir la franja de la nit i matinada en què els pacients s'havien de traslladar a Barcelona per a rebre tractament -l'any passat en van ser 80-. En la unitat hi treballen diversos equips, que estan formats per un cardiòleg hemodinamista, dos infermers especialitzats i un tècnic radiòleg.

Segons Conchi de Tera, les condicions de treball i econòmiques de la reorganització han estat imposades i no s'han negociat amb els treballadors, ja que els professionals pertanyents a Sagessa o a l'Hospital de Sant Joan de Reus reben una retribució diferent a la resta "malgrat que fan la mateixa feina", ha indicat. La mateixa situació es produeix amb els tècnics radiòlegs pertanyents a l'empresa IRI, que segons el sindicat tenen unes condicions inferiors a les dels que pertanyen a l'ICS. També es denuncien casos de jornades laborals que s'encadenen amb les guàrdies localitzades durant diversos dies -fins a 58 hores-.

 

Preveuen practicar 70 intervencions urgents en horari nocturn

La unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona preveu fer unes 70 intervencions coronàries urgents més durant l'any 2015 fruit de l'ampliació de l'horari a 24 hores diàries els 365 dies, segons l'ICS. L'any passat, amb un horari d'obertura de 8 del matí a 8 del vespre, el centre va realitzar 194 angioplàsties primàries com a resultat de l'activació de 295 Codis Infart, mentre que per al 2015 preveu unes 100 activacions més d'aquest protocol.

Els Codis Infart activats en les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tenen al Joan XXIII com a hospital de referència en el seu horari d'activitat hemodinàmica, que ara passa a tenir una cobertura de 12 a 24 hores diàries. Aquesta ampliació permetrà atendre els pacients amb infart agut de miocardi que precisin aquest tipus d'operació en un temps mitjà de 115 minuts. En general, s'accepta que el temps ideal entre el diagnòstic i la desobstrucció de l'artèria és com a màxim de 120 minuts.

Durant l'horari ampliat, és a dir, de 8 del vespre a 8 del matí, la unitat disposarà d'un cardiòleg hemodinamista de guàrdia, a més de dues infermeres especialitzades i un tècnic de radiologia. Entre l'activitat urgent i la programada, l'any 2013 la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII va fer 1.505 cateterismes diagnòstics i 760 angioplàsties terapèutiques, mentre que el 2014 va completar-ne 1.526 i 784, respectivament.

A més de l'Hospital Joan XXIII, l'ampliació horària també s'ha aplicat simultàniament al Trueta de Girona i a l'Arnau de Vilanova de Lleida. Segons Salut, el cost conjunt de la millora del servei en aquests tres centres té un cost anual d'uns dos milions d'euros.

Comentarios
Multimedia Diari