L’antic celler modernista de Montblanc s’adaptarà per a l’ús turístic

Es vol habilitar-lo per ser visitable en l’àmbit de les tines i adequar diversos espais com a vivers de caves i olis artesans

25 noviembre 2019 17:20 | Actualizado a 25 noviembre 2019 19:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’antic celler modernista de Montblanc ha tret a licitació una altra de les fases del projecte. La inversió consisteix en les millores d’intervenció en l’edifici històric d’arquitectura modernista de la Cooperativa de Viticultors de Montblanc.

L’obra és de l’arquitecte César Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. L’objectiu és habilitar-lo per poder fer visites turístiques a l’àmbit de les tines i adequar diversos espais com a vivers de caves i olis artesans, antigament amb un ús industrial i en la actualitat en desús. El pressupost total de la licitació –quan estigui tot acabat– és de 172.856,92 euros.

«Hi ha hagut alguna baixa a l’empresa licitadora i esperem aquesta setmana estigui resolt», va expressar al Diari l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. L’Ajuntament de Montblanc va demanar una subvenció Leader. Un 68 per cent de 142.000 euros estan subvencionats. En aquesta fase es vol seguir potenciant la realització d’inversions que generin activitat econòmica per l’aplicació de les estratègies de desenvolupament rural.

«És una fase que podem anar lligant amb diferents ajudes, com el Leader i mirarem de presentar-nos l’any vinent a la taxa turística i arribar un altre cop als 800.000 euros», va afirmar l’alcalde de Montblanc.

En aquest projecte hi haurà tres fases. La primera serà l’adequació d‘un viver per la producció de cava o oli d’oliva. Això tindrà un cost de 38.460,46 euros .

La segona part inclou la construcció d’una escala, l’enderroc de tines i la senyalització exterior. «Són unes tines noves que es van fer l’any 1968 per part d’un enginyer agrícola de Cambrils i no són les originals de Cèsar Martinell», va detallar Andreu. Els treballs incideixen a la nau annexa a l’edifici principal, concretament al vestíbul, amb la construcció d’una escala. Per tant, es donarà continuïtat a l’edifici per l’accés principal a nivell de carrer amb els mateixos paviments, revestiments i acabats de l’oficina de turisme. En total, aquesta fase costarà 72.782,56 euros. I, per últim la tercera fase inclou la instal·lació de la il·luminació interior del celler que el pressupost és de 61.613,88 euros.

Punt final de les rutes guiades

Els objectius perseguits per l’Ajuntament amb aquestes obres, com a promotor, és l’habilitació de la cooperativa modernista com a celler visitable, crear espais per al desenvolupament d’activitats dins de l’edifici i que les instal·lacions modernistes siguin el punt final de les rutes guiades pel nucli medieval de Montblanc.

L’any 2015 es va fer una adequació parcial de l’edifici per als nous usos d’agrobotiga comarcal. L’actuació va incidir principalment a les antigues zones de moll de descàrrega del raïm. Al 2017 es va executar una segona fase, que va consistir en l’adaptació de la nau annexa com a centre d’acollida de visitants. De fet, des de fa dos anys hi ha l’Oficina de Turisme de Montblanc.

Celler del Sindicat

L’Associació Agrícola de Montblanc es va constituir en sindicat de Vinyaters l’any 1919 i va encarregar la construcció del celler a Cèsar Martinell. El 1922 es va acabar l’obra. L’inici de la nova construcció va coincidir amb l’enderroc de l’edifici de l’antiga presó de Montblanc.

L’any 1945, el mateix arquitecte va fer una ampliació i va construir una nau igual. El 1956 va afegir una altra nau per fer-hi un molí d’oli. A la dècada dels seixanta, es van construir dos magatzems i el 1994 s’hi va fer una cava.

Comentarios
Multimedia Diari