Les campanes polèmiques de Senan

El so del campanar arriba als jutjats. La sentència encara no és ferma però per ara obliga a silenciar-la per excés de soroll

27 julio 2018 12:03 | Actualizado a 02 agosto 2018 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El so de les campanes d’un poble forma part de la seva essència, de la seva història. Per alguns és un so agradable i habitual. En canvi, per altres és  molest, i no poden descansar amb normalitat. Una sentència del jutjat contenciós número 1 de Tarragona ordena a l’Ajuntament de Senan (Conca de Barberà) que la campana de l’església deixi de sonar fins que s’adapti a la normativa acústica, ja que supera els decibels permesos (el límit legal de soroll  és de 55 decibels, i la campana sobrepassa un d’aquests decibels). Un veí del petit poble va interposar una denúncia a l’Ajuntament i a l’Arquebisbat de Tarragona, ara fa dos anys. 

L’any 2015 el govern municipal va legalitzar el mapa de capacitat acústica, inexistent fins llavors, per tal de saber la potència de so màxima al qual podia arribar el repic de la campana. 

Així doncs l’estudi establia que el límit al nucli urbà era de 55 decibels, però en casos d’activitats ja existents tradicionalment es podia elevar fins als 60.

Al seu moment, el veí demanava a la denúncia: que s’anul·li el mapa de capacitat acústica del municipi, que es cancel·lés la llicència de l’Ajuntament pel que fa al campanar i que se cessés totalment el toc de la campana de Senan. De moment la resolució no és ferma. Fins ahir les campanes no sonaven perquè els habitants han estat quinze dies sense llum. 

Ahir es va solucionar el problema i van tornar a sonar les campanes que marca els quarts i les hores. Alguns veïns no volen que el poble es quedi sense el toc de campanes, que el fa tan característic, i dóna vida.

Altres en canvi, veuen en bons ulls la denúncia. «Hi ha gent perjudicada i l’haurien d’anul·lar immediatament», comenta el veí de Senan, Rafael Aguilera que fa 43 anys que viu al poble. «Podrien traslladar les campanes en un altre lloc més lluny del poble», afegeix.

A partir d’aquí, s’haurà de comprovar la potència del soroll a l’habitatge de l’afectat i, si s’ajusta a la normativa, es permetrà la represa de l’activitat. Per part de l’Ajuntament de Senan no s’han manifestat al respecte i no ha donat declaracions. Ara les tres parts afectades poden presentar un recurs d’apel·lació en un termini de quinze dies.

L’església de Santa Maria

L’església de Santa Maria de Senan és l’edifici més emblemàtic del poble. D’estil romànic, fou construïda a la fi del segle XII sota l’impuls dels monjos benedictins de Montserrat.

La façana de l’església destaca per la triple arquivolta d’estil romànic amb dues petites columnates amb capitells llisos que sustenten l’arquivolta central. La façana està rematada per un campanar d’espadanya de dos ulls. L’any 2014 es va beneir la nova campana de Senan, batejada com a Santa Maria i amb un pes de 220 quilos.

Comentarios
Multimedia Diari