Les mones més dolces

Tradició i innovació. Els pastissers escalfen motors per assumir la demanda anual que inclou elaboracions per a tots els gustos i tipus de públic. Les figures de xocolata, el més demanat per la canalla

23 abril 2019 07:23 | Actualizado a 30 abril 2019 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pastissers de la demarcació es posen les piles per tal de sumar esforços i poder assumir la creixent demanda de mones de Pasqua d’enguany. Molts no s’atreveixen a dir quantes n’estan preparant i tampoc no gosen dir quantes en vendran. «Moltes» és el mot més generalitzat. De moment, un dels grans enamorats són els més petits, que demanen als seus pares la mona més gran i la que s’associa al seu personatge preferit de dibuixos animats. 

En el cas d’Eduard Seriol, pastisser de la tercera generació al capdavant de la Pastisseria Rabassó de Tarragona –activa des del 1944– explica que, «enguany per un cúmul de circumstàncies ens centrem només en l’elaboració de la mona tradicional». Anys enrere n’han fet de figures de xocolata, en tenen molta d’experiència. «Fem les clàssiques, amb el rovell de l’ou, fruita, mantega i xocolata. Es venen molt. A més, les coronem amb una pila de pollets, com és habitual, i plomes de colors. Triomfen molt les de fruita, tot s’ha de dir. I, entre la canalla, van guanyant més les de xocolata», afegeix el propietari de la pastisseria tarragonina.  

Els personatges de xocolata 
Amb el temps, les figures dolces han guanyat presència envers la mida de la pròpia mona.  

Productes de proximitat

Preguntat sobre la lluita amb els supermercats quant a la seva oferta massiva de mones, Seriol ho té clar:

«És una altra guerra, no podem competir en preu i ells no poden competir en qualitat amb nosaltres. Crec que, amb el pas del temps, la gent el que vol trobar és qualitat i productes de proximitat».

Aquest any, es preparen amb temps, des del dimarts han fet feina a l’obrador i des de dimecres n’han començat a vendre. «No acostumem a fer un nombre tancat de mones, ni tan sols les comptem. Les elaborem per al dia i, tot i que aguanten força, millor lliurar-les fetes del mateix dia o, com a molt, del dia abans». 
«Altres anys, quan fèiem les figures de xocolata per a les mones, ens preparàvem amb antelació, un mes abans. Creiem que és un bon incentiu per a la canalla, amb figures que estan de moda. Sens dubte, la figura de xocolata és més elaborada i la franja d’edat que ens ve és cada cop més jove, els padrins són cada cop més joves», conclou Seriol. 

Si marxem cap a la capital del Baix Camp, el recorregut per pastisseries també aplega grans creacions i d’allò més dolces i acolorides. Passejar per la ciutat suposa triar i descartar quines són les millors per endur-nos a casa nostra. 
Des de la Pastisseria Huguet, Ramon de la Fuente explica que «aquest any és temporada de tota mena d’unicorns, pel que fa a les figuretes de xocolata». També triomfen les figures del Fortnite, entre altres productes d’animació i videojocs. Això sí, el que es manté any rere any són les princeses de Disney. «Els canvien el vestit i ja esdevenen novetat», indica De la Fuente. És el cas, per exemple, de les princeses de Frozen. 


Gran demanda del Bou reusenc
Una de les iniciatives que caracteritza la pastisseria reusenca és que, cada any, elabora una figura reusenca d’un element del Seguici Festiu de la ciutat. Com que enguany han estrenat el Bou, aquesta bèstia és la que més es demana entre la canalla. «Tot i ser novetat, ningú desbanca la Mulassa, enlluerna qualsevol», admet el pastisser. Reflexionant entre la mona clàssica i les més noves, De la Fuente diu que «ambdues conviuen, però indiscutiblement les figures guanyen presència». 

Comentarios
Multimedia Diari