Llum verda a la nova fase de restauració del Castell de Vallmoll

Es tracta de la reconstrucció de les dues torres existents a l’ala sud-oest

15 mayo 2019 10:41 | Actualizado a 15 mayo 2019 10:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Llum verda a la cinquena fase de la restauració del Castell de Vallmoll. Una actuació que ha estat aprovada per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament. Aquest projecte, que s’engloba dins del programa Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, va obtenir el  vistiplau de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Tarragona a últims del mes de febrer passat i actualment es troba en els darrers dies d’exposició pública.

Aquesta etapa de les obres, que dirigeix l’arquitecte Miquel Orellana, consistirà  en la reconstrucció de les dues torres existents a l’ala sud-oest per tal que el públic pugui visitar-les, fet que avui no és possible, i l’adequació de la resta de murs i estructures dels patis interiors com ara el pati de «palazzo» per permetre’n una millor accessibilitat de cara a la visita del públic en general. 

Es procedirà al condicionament dels patis interiors i, a més a més, s’encararà l’actuació dirigida al condicionament del fossat, amb tasques de neteja, eliminació de la vegetació salvatge i consolidació dels contraforts. També la finalització de diferents treballs associats amb les instal·lacions del conjunt, il·luminació exterior a base d’instal·lació de làmpades LED «que permetran il·luminar el monument amb el color apropiat per commemorar els dies internacionals que hi ha al calendari durant l’any», subratlla l’alcalde de Vallmoll, Josep Lluís Cusidó.

El pressupost de les obres és de 400.000 euros, que seran cofinançats a parts iguals entre els fons Feder europeus i l’Ajuntament de Vallmoll, mentre que, per la seva banda, el Consell Comarcal de l’Alt Camp s’encarregarà de licitar les obres.

Nous accessos

En la sisena i definitiva fase caldrà escometre la supressió del dipòsit d’abastiment d’aigua que hi ha a l’interior del recinte fortificat, condicionar el pati d’armes, acabar els treballs de recuperació del fossat i la construcció de nous accessos per la part frontal del castell i la seva plaça.

Una vegada s’hagin executat aquestes actuacions es possibilitarà l’obertura de tots els espais que conformen el singular i històric edifici, la important vàlua patrimonial del qual li ha merescut la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional. La seva història i vicissituds la recull el llibre El Castell de Vallmoll: retorn de l’oblit que es va presentar per Sant Jordi, editat per l’Ajuntament.

Portes obertes al públic

Josep Lluís Cusidó ha anunciat que aquest proper dissabte a la nit les portes del castell estaran obertes al públic amb motiu de la Nit dels Museus, «amb entrada gratuïta i un tast de productes locals». Hi haurà ocasió de veure l’espai museïtzat on s’exposen les troballes arqueològiques sorgides de les excavacions a càrrec de la Diputació de Tarragona, amb una inversió de 20.000 euros, sota la direcció de l’arqueòloga Esther Magriñá. L’alcalde recorda que, des de fa un parell d’anys, cada dissabte i diumenge es pot visitar gratuïtament el Casell de Vallmoll i fins i tot pujar a la Torre de l’Homenatge, iniciativa «que a hores d’ara ja ha portat més d’un miler de visitants». Un indret històric que fins i tot és escollit per parelles a l’hora de casar-se.

Comentarios
Multimedia Diari