L’època medieval i la farina

El Molí fariner de la Riera de Gaià és testimoni de la història agrícola del territori i explica com es treballava el gra segles enrere

12 febrero 2019 11:38 | Actualizado a 12 febrero 2019 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Molí de la Riera de Gaià, situat al nucli històric del municipi, és un molí fariner de dues moles amb una bassa darrera. Aquest edifici té els seus orígens al segle XI, quan aquesta producció va constituir un dels monopolis més importants del règim senyorial. Actualment s’està duent la seva rehabilitació completa i de l’entorn. La seva reforma donarà lloc a l’habilitació d’un museu entorn del molí fariner. Aquest edifici ha tingut diferents noms al llarg del temps: el Molí de Santes Creus, el Molí de la Riera, el Molí del Mig i el Molí de la Plaça. Tot i que entre els veïns de la vila és més conegut simplement com el Molí. Dintre de la infraestructura es distingeixen dos molins: el Nou i el Vell. El més antic és un molí fariner de dues moles, amb una bassa de considerables dimensiones connectada al traçat de la síquia medieval, que funciona com a artèria d’aigua per fer funcionar els tres molins del terme. D’altra banda, a començaments del segle XX se li van afegir dos jocs de moles més, quatre en total (avui en dia es conserven tres). Els més recents funcionen amb energia hidroelèctrica i els antics amb energia hidràulica.

Al nivell inferior, a la planta soterrani, hi ha l’antiga sala de moles, de volta quasi apuntada amb el joc de moles ‘in situ’. A la planta superior el que es considera tota la construcció, es troben els altres dos jocs de moles. Aquestes moles funcionaven a través d’energia hidroelèctrica mitjançant engranatges i corretges. Pel que fa a la casa del moliner, cal dir que es tracta d’una estança amb dues habitacions, menjador i cuina.

Algunes de les peculiaritats és que el terra de la vella sala de moles està entapissat per rodes de molí gastades i trencades. La conservació d’aquesta sala és gràcies a l’ampliació que es va fer a principis del segle XVIII, ja que va permetre redescobrir la part baixa del molí. Durant l’any 2007 i 2008 es van executar les obres de rehabilitació estructural i durant aquests anys ha sigut llar de la gent gran del poble. Posteriorment es va dur a terme l’obra urbanitzadora dels espais exteriors en el costat Sud de l’edifici històric, junt amb l’ampliació de la Plaça Major. En l’actualitat s’han realitzat diverses obres de millora per completar el conjunt arquitectònic i urbanístic de l’edifici de caràcter ètnic i arquitectònic, que per la seva singularitat el municipi de la Riera de Gaià es mereix.

Comentarios
Multimedia Diari