Més castanyes i moniatos gràcies a la baixada de temperatures

Les localitats del Camp de Tarragona s’omplen de paradetes. A Tarragona n’hi ha una vintena arreu de la ciutat

31 octubre 2018 16:10 | Actualizado a 09 noviembre 2018 12:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els carrers de tota la província s’omplen d’olor de llenya amb l’arribada de la castanyada. Desenes d’entitats i col·lectius surten al carrer per vendre castanyes i moniatos acabats de coure i, depèn de quina paradeta, també un gotet de moscatell. Són molts els joves que participen d’aquesta tradició, que els ajuda a finançar l’activitat de l’entitat. Tarragona, per exemple, compta enguany amb una vintena de parades repartides entre el centre de la ciutat i els barris, que des de dilluns de la setmana passada ofereixen paperines de castanyes a preus populars. Una parada més que l’any passat, però una xifra inferior a la que s’havia registrat en ocasions anteriors.

Aquesta Castanyada hauria de ser especialment exitosa, ja que l’arribada del fred ha fet augmentar les vendes a la major part de les paradetes. Després d’uns quants anys calorosos, durant els que les castanyes no venien tant de gust als compradors, aquesta vegada sembla que la tendència es reverteixi, i tothom torni a acostar-se als bidons plens de llenya. Avui és el dia amb més trànsit de compradors, però les paradetes que han estat els dies previs ja han pogut notar l’augment de vendes de paperines.

És el cas de l’Institut Martí Franquès, que han estat cada tarda venent castanyes a la plaça Imperial Tarraco. Asseguren que la gent és menys tímida a l’hora de comprar que els anys anteriors, i que, amb el que puguin recaptar, aniran de viatge a Madrid. Xavier Prior, alumne de segon de batxillerat, explica que amb els diners de les castanyes es finançaran el viatge a Madrid, que faran en cas de ser guanyadors del concurs de simulació empresarial Young Bussiness Talent: «Ara comencem el projecte, amb un seguit de proves, i qui guanyi anirà a Madrid. Amb aquests diners anirà gratuïtament».

Corroboren també que el fred fa ganes de castanyes. Carlos Nieto, també un alumne, explica que «com que fa fred, i nosaltres estem aquí al costat del foc, hi ha gent que s’acosta a comprar castanyes». Fins i tot els partits polítics i els grups religiosos s’animen a sortir al carrer. La Cristina Torroba, del Club de Joves de l’Església Evangèlica, aguanta el fred davant del Camp de Mart amb el foc de les castanyes, i explica que «als matins la venda és més fluixa, però al vespre, a partir de les vuit, és quan acostuma a haver-hi més gent».

Una activitat de territori

Tarragona no és l’única que compta amb castanyes recent cuites per Tots Sants. Valls, la capital de l’Alt Camp, s’omplirà el llarg de tot el dia d’entitats i instituts. La plaça del Pati és l’epicentre de la festa.

Una de les entitats de venda habitual és l’Agrupament Escolta de la localitat que, sens falta, cada any ven castanyes, moniatos i moscatell. Pels joves de l’Agrupament, d’entre 14 i 18 anys, el dia 31 d’octubre és també una activitat educativa. Un dels monitors del grup, el Nil Cartanyà, explica que els joves «han de gestionar sols tota la preparació prèvia, des d’aconseguir la llenya a fer la instància de l’Ajuntament. També gestionen que no falti de res durant la venda».

Les paradetes, doncs, han ocupat les hores d’un nombre important de membres d’entitats i centres educatius, que aprofiten aquesta oportunitat, també, per fer caliu i sentiment de ciutat. A Tarragona hi ha temps per comprar les fins aquest divendres, per acabar d’arrodonir una setmana quasi festiva.

A Reus també es podran gaudir de les castanyes en 21 parades arreu de la ciutat, d’entitats culturals i educatives, clubs, agrupaments escoltes i escoles. Des del divendres passat es poden trobar les paradetes repartides arreu de la ciutat, tot i que en un nombre que s’ha reduït lleugerament amb el pas dels anys.

Comentarios
Multimedia Diari