Més de 2.800 estudiants de Tarragona reinventen una escola per a tothom

Sota el lema "Reinventem junts una escola per a tothom", el concurs ha posat a disposició dels participants diverses eines per treballar sobre aspectes tan rellevants com l'educació emocional

07 marzo 2018 12:20 | Actualizado a 07 marzo 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un total de 2.871 escolars i 77 docents de 49 centres educatius de Tarragona han treballat i reflexionat sobre com poder fer una escola més oberta, diversa i per a tothom, gràcies a la seva participació en el 34 concurs escolar del Grup Social ONCE.

Sota el lema "Reinventem junts una escola per a tothom", el concurs ha posat a disposició dels participants diverses eines per treballar sobre aspectes tan rellevants com l'educació emocional, les intel·ligències múltiples, l'ús de les noves tecnologies, el redisseny de espai escolar o la diversitat a l'aula.

D'aquesta manera, han estat els propis escolars i docents els que han realitzat diferents propostes per fer una escola per a tothom.

En aquest 34 concurs escolar del Grup Social ONCE, en el qual han participat 140.268 escolars i 3.159 docents de 2.301 centres educatius, han treballat tots els escolars dels centres educatius espanyols públics, concertats i privats, des de Primària fins a Batxillerat, a més d'educació especial i Formació Professional.

Els estudiants de Primària i Especial han realitzat un cartell que reivindica una escola per a tothom, acompanyat d'una audiodescripció. Mentrestant, els escolars de l'ESO, FP i Batxillerat han gravat una peça audiovisual (d'un minut de durada) acompanyada d'un guió detallat.

Cada grup o aula ha pujat a la pàgina web del concurs (www.concursoescolaronce.es) el seu treball en la categoria corresponent: A (3r, 4t d'Ed. Primària); B (5è i 6è d'Ed. Primària); C (Ed. Secundària i FP Bàsica); D (Batxillerat i Formació Professional Mitja i Superior), i E (Ed. Especial).

A partir d'aquí, com en anteriors edicions, el concurs ha de passar per tres fases en què els jurats seleccionaran els millors treballs: la fase provincial, la decisió es produirà durant aquest mes de març; la fase autonòmica, al mes d'abril; i la fase estatal.

Els guanyadors absoluts d'aquesta edició, gaudiran durant un cap de setmana a Madrid del Campus 'Reinventa l'escola, en què viuran moments plens d'activitats i experiències innovadores, amb visites culturals i tallers.

L'ONCE, referent en educació inclusiva

El model educatiu inclusiu de l'ONCE és un exemple d'èxit: en ell la taxa d'abandonament escolar al final de l'ESO és només del 9'6%, enfront del 11% de la mitjana europea o el 20% en la xifra global de Espanya (Informe Monitor de l'Educació i la Formació de 2016, Comissió Europea).

L'ONCE porta anys treballant en aquesta línia de la inclusió acadèmica i social amb models d'intervenció educativa inclusius reconeguts a nivell internacional.

Fins als anys setanta, l'única opció educativa per a l'alumnat amb ceguesa o discapacitat visual greu era l'escolarització a les escoles específics de l'Organització.

A partir dels anys vuitanta, la legislació educativa canvia i també la societat. Es donen nous plantejaments educatius i els primers intents d'integració.

Es creen els Equips Específics d'atenció educativa a persones amb discapacitat visual, es reconverteixen les escoles de l'ONCE en Centres de Recursos Educatius i se signen els convenis de col·laboració en matèria d'atenció educativa a alumnes amb discapacitat visual, entre l'ONCE i les administracions educatives de caràcter estatal i autonòmic.

Gràcies a això, actualment gairebé el 99% de l'alumnat amb discapacitat visual s'escolaritza en col·legis ordinaris, al seu poble, barri o ciutat de residència, seguint el currículum escolar oficial.

Aquest bagatge i aquesta experiència són la base d'aquesta edició, on tot el material educatiu ha estat elaborat per especialistes de l'educació per abordar (en línia al currículum escolar) els grans principis de l'escola del futur, l'escola per a tots i totes.

 

Comentarios
Multimedia Diari