Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Més de cent anys d’un ball perdut a Alcover

Ball de Cercolets. La voluntat és potenciar el seguici cerimonial i cultivar el patrimoni cultural entre els més joves del municipi

A. T.

Whatsapp
Imatge de les participants en el Ball de Cercolets. FOTO: Cedida

Imatge de les participants en el Ball de Cercolets. FOTO: Cedida

«És una iniciativa molt bona poder ensenyar balls tradicionals als alumnes perquè coneguin la tradició i sentin estima cap a la pròpia cultura», explica Martí Guarch, el director de l’Escola d’Arts Escèniques, i els impulsors de recuperar el Ball de Cercolets d’Alcover. I és que estava perdut des de feia més de 100 anys. La voluntat és potenciar el seguici cerimonial i cultivar el patrimoni cultural entre els més joves. 

L’Escola d’Arts Escèniques Martí Guarch assumeix les despeses del ball, i ara s’ha iniciat una campanya de finançament, amb la venda de flors fetes per les nenes del ball, i amb complements oficials que es presentaran per Sant Jordi, també s’està treballant en el disseny d’un logotip per donar imatge pròpia al ball. 

L’associació està vinculada i dirigida per l’escola, però compta amb un equip de persones del municipi, vinculades a la cultura, que estan treballant en equip per fer possible la recuperació. El ball està format per deu ballarines, amb un vestuari i coreografia de creació pròpia per les alcoverenques Myriam Mestres i Sandra Romeu. Elles s’han encarregat del patronatge, fent referència al blau de la Mare de Déu del Remei, i també han ensenyat el ball a les participants. 

Voluntat de renovació
La idea és que les diferents alumnes de l’escola puguin anar agafant el relleu, amb la voluntat que hi hagi renovació i oportunitats per a més ballarins i ballarines. 

L’historiador i representant del Centre d’Estudis Alcoverencs, Jaume Camps, apunta que «és un orgull comptar amb un nou element format per alcoverencs i alcoverenques per potenciar la cultura de la nostra societat com a element de cohesió». El Ball de Cercolets ja va tenir una primera aparició a l’espectacle Racons d’Alcover,  al mes de desembre, però ara s’ha presentat a l’Església Vella d’Alcover. L’acte va omplir-se de gom a gom i va comptar amb el Ball de Diables Bruixots d’Alcover com a padrins. El bateig va anar a càrrec d’actors de Premium Actors, que a to de paròdia, van recrear una cerimònia del segle passat. El bateig va concloure amb un sopar popular i concert que va allargar-se fins a la nit. 

El Ball de Cercolets podrà veure’s en diverses festes del poble d’Alcover, ja que la principal voluntat és que s’incorpori com un element més dins del seguici cerimonial, i ajudi a incentivar l’estima per les tradicions i les festes populars d’Alcover, com la Mare de Déu del Remei o la Festa Major. 

«S’està treballant per recuperar la música de cara a les Decennals del mes de juny, però costa trobar les partitures i documents d’aquella època. De moment utilitzem una música adaptada», detalla Guarch. El pròxim mes de juny, el municipi celebrarà les Decennals en honor a la Mare de Déu del Remei, i el Ball de Cercolets també hi actuarà.

Temas

Comentarios