Metodologies constructivistes per millorar els resultats en ciències

El Jaume Huguetde Valls és un dels centres que utilitzael Science Bits, un mètode basat en la investigació

19 mayo 2017 22:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les ciències és una de les assignatures pendents de l’educació. Molts alumnes no les entenen, es desmotiven i perden el seu interès. Estudis com l’Informe Rocard asseguren que el culpable d’aquest fet és la forma tradicional d’ensenyar ciència, que es basa en la memorització de conceptes que explica el professor.

És per canviar aquesta realitat que fa 5 anys es va crear la metodologia Science Bits, desenvolupada per un equip de la International Science Teaching Foundation, amb seu a Londres. Entre els 350 centres espanyols que ja utilitzen aquest mètode, hi ha l’Institut Jaume Huguet de Valls. El curs 2014-2015 va ser el primer que el van implementar i, segons explica Fàtima Lladó, coordinadora pedagògica i professora de ciències, l’experiència ha estat molt positiva.

«L’aprenentatge es basa en el descobriment del propi alumne i no únicament amb el que explica el professor», destaca Lladó. Encara és aviat per extreure’n conclusions, però després d’un any utilitzant la metodologia, la coordinadora pedagògica del Jaume Huguet afirma que s’ha apreciat un major interès per les ciències per part de l’alumnat.

D’altra banda, destaca que les activitats són molt intuïtives i que van acompanyades per vídeos que ajuden en l’aprenentatge. «El material, a més, està tant en català com en castellà i anglès i això ens permetrà lligar la ciència amb el projecte plurilingüe del centre», afegeix.

El curs passat es va aplicar a 1r i 2n d’ESO a les assignatures de Biologia, Geologia, Física i Química i, a partir de setembre, s’ampliarà a 3r i 4t d’ESO.

La metodologia de les 5E

«No s’aprèn sense interès», afirma l’assessor pedagògic del Science Bits, Héctor Ruiz. És per això que el mètode es basa amb el model de les 5E, creat als anys 80 del segle passat als EUA. Primerament es busca la motivació a través d’una situació quotidiana. A partir d’aquí es crea un conflicte i comença l’exploració, on els alumnes han d’investigar i discutir amb els companys fins arribar a una conclusió. Finalment, el mestre explica aquells conceptes que serien difícils de descobrir intuïtivament, s’apliquen els coneixements adquirits per resoldre problemes i s’avalua a través d’exàmens competencials.

El curs vinent serà el tercer que s’ofereix aquest model a Espanya. Fins ara el material era per a 1r i 2n d’ESO, però aquest any s’ampliarà per a 3r i 4t. A més, segons Ruiz, la intenció és arribar també a batxillerat.

Comentarios
Multimedia Diari