Mostra dedicada a Vicente Rodes al Museu de Valls

Aquesta exposició sobre el pintor valencià obre la nova temporada artística en aquest espai de la capital de l’Alt Camp el pròxim dissabte

20 febrero 2019 10:44 | Actualizado a 21 febrero 2019 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Museu de Valls ha presentat la nova temporada d’exposicions per als mesos de febrer a juliol d’aquest any, que inclou les mostres previstes pel propi museu i la Capella de Sant Roc. El nou cicle expositiu comença aquest dissabte, 23 de febrer, a les 12.30 h, amb la inauguració de l’exposició ‘Vicente Rodes Aries: L’estudi del natural. De l’Acadèmia al Romanticisme’, produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Museu de Valls, i que es podrà veure a la ciutat fins al 28 d’abril. 

Les exposicions d’art contemporani a la Capella de Sant Roc i els actes amb motiu del Dia Internacional i la Nit dels Museus, que enguany coincidiran el 18 de maig, completaran les activitats i exposicions previstes. 

‘Vicente Rodes Aries: L’estudi del natural. De l’Acadèmia al Romanticisme’ és una mostra itinerant coproduïda amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana dedicada a un dels pintors més valorats de la primera meitat del segle XIX i és del tot excepcional. Valls serà l’única ciutat de Catalunya que acollirà l’exposició amb més d’un centenar d’obres, una col·lecció que en el cas de Valls s’ha enriquit gràcies a la generositat de les diverses branques de la família Moragas. Això ha comportat que gairebé s’hagi doblat el nombre d’obres que es veuran exposades al Museu de Valls. 

Tot i que Vicente Rodes Aries és un pintor que ha passat força desapercebut, en el seu moment va ser un artista molt valorat. Així, a la primera meitat del segle XIX, l’alta burgesia barcelonina, l’aristocràcia, els militars, alts càrrecs de l’administració de l’Estat, com juristes i capitans generals, van passar pels seus pinzells. 

La filla del pintor, Júlia Rodes, es va casar amb l’hereu de la família Moragas de Valls. Aquest fet va lligar el pintor a la ciutat de Valls, perquè a casa dels Moragas es va guardar un ric fons de la seva obra, el més important sense cap mena de dubte. 

L’única exposició retrospectiva dedicada a Vicente Rodes va ser presentada a Valls l’any 1926, a la Biblioteca Popular, una iniciativa del nét de l’artista, Fidel de Moragas Rodes, fill de Valls. Des d’aleshores no s’ha fet ni a Catalunya ni al País Valencià, ni enlloc, cap més exposició, un fet que converteix en excepcional aquesta mostra coproduïda pel Museu de Valls i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. 

Un altre dels moments més esperats dins la nova programació del Museu de Valls serà la celebració, per tercer any consecutiu, del Dia Internacional i la Nit dels Museus, que tornaran enguany després de l’èxit de les dues edicions anteriors, dedicades a Jaume Mercadé i al Centenari de la Biblioteca Popular. 

La celebració, que enguany coincidirà el dissabte 18 de maig, tornarà a obrir portes del museu en horari nocturn i amb activitats, que es presentaran en breus.

Intervencions d’art contemporani 
Completaran la programació expositiva dues mostres a la Capella de Sant Roc, en concret, The eye’s speech d’Eulàlia Rovira i Sibina de Laia Estruch, totes dues dins del cicle ‘Una força vulnerable’. 

En el projecte The eye’s speech, que es podrà veure del 15 de març al 12 de maig, Eulàlia Rovira indaga en com l’humà ha argumentat per construir la seva visió del món i en com s’ha situat en el centre de totes les coses. La història de l’ull està molt unida a la de la llum; i la llum, en un inici lligada a creences vinculades a la natura, va representar a Déu i després es va traspassar com a atribut de l’home occidental. 

Laia Estruch, per la seva part, presentarà, del 18 de maig al 21 de juliol, Sibina, una pràctica escènica experimental que, com a obra oberta, arrenca una investigació sonora sobre quines pràctiques vocals podem generar a través de la relació directa entre el cos de l’aigua i el nostre cos.

Comentarios
Multimedia Diari