Más de Tarragona

Principi d'acord per aplicar al setembre la renda garantida de ciutadania

Seria enguany de 564 euros mensuals, un 85% dels 664 euros mensuals pactats per al 2020

EFE

Whatsapp
Diversos activistes fan vaga de fam, a Barcelona, per reclamar la renda garantida, en una imatge d'arxiu.

Diversos activistes fan vaga de fam, a Barcelona, per reclamar la renda garantida, en una imatge d'arxiu.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies i les entitats promotores de la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) estan redactant avui un principi d'acord per poder aplicar a partir de setembre l'RGC, que seria aquest any de 564 euros mensuals, un 85% dels 664 pactats per al 2020.
Un portaveu del departament de Treball, Afers Socials i Família ha precisat que la quantitat mensual serà de 550 euros al mes i es començarà a atorgar a famílies monoparentals i a les que tenen les rendes més baixes i amb contractes parcials de treball.

El portaveu de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular per a la Renda Garantida de Ciutadania, Diosdado Toledano, ha explicat avui a Efe que un cop tinguin redactat el document amb el principi d'acord haurà de ser debatut en el si de la comissió, en una reunió que celebraran demà a la tarda, i, si és acceptat, es rubricarà amb la Generalitat dilluns que ve.

"El que hi ha és un ampli consens de les fórmules d'acord i estem redactant el possible preacord per discutir-ho demà a la comissió promotora de la ILP i, si és procedent, signar l'acord la setmana que ve. Però estem pendents del redactat d'aquest preacord i la seva ratificació a la comissió promotora", ha assenyalat Toledano.

El portaveu de la conselleria ha precisat que els sol·licitants de l'RGC podran demanar, a més, un complement de 150 euros mensuals més si participen en un pla d'inserció social o laboral, que podran perdre si rebutgen una oferta de feina o abandonen el pla.

La Renda Garantida de Ciutadania és un dret subjectiu que assegura els ingressos mínims de les persones que es troben en situació de pobresa i que s'ha establert en 664 euros mensuals, encara que aquest any només se'n pagarien 584 mensuals, i en el cas d'una família sense ingressos tindria una prestació garantida de 1.061 euros, mentre que actualment el màxim per unitat familiar de la Renda Mínima d'Inserció és de 650 euros.

El principi d'acord, que preveu una implementació de la nova renda de manera transitòria fins a l'any 2020, estableix que l'any 2020 una unitat familiar percebria una RGC de 1.200 euros mensuals i que l'RGC podrà complementar les rendes de treball o les pensions i prestacions que estiguin per sota de 664 euros.

El departament i les entitats han acordat els requisits per accedir a la futura renda, a la qual podran optar els més grans de 23 anys amb 2 anys de residència a Catalunya, sense més propietats que la primera residència, i que faci 6 mesos que no tenen ingressos ni prestacions.

El Govern ha proposat una comissió de seguiment integrada pel departament, les entitats promotores, el món empresarial i representants sindicals per monitorar trimestralment l'aplicació i els efectes de l'RGC.

El departament preveu que l'RGC cobreixi unes 70.000 llars i compti amb 500 o 600 milions d'euros, mentre que l'RMI actual bonifica 29.000 llars i suma entre 180 i 200 milions.

El debat de l'RGC va arribar al Parlament a través d'una ILP a l'octubre del 2013, impulsada per un grup promotor que reuneix diverses entitats socials i que actualment és qui negocia amb el Govern. 

Comentarios

Lea También