Puigdemont a la Tarraco Arena: 'Algú creu sincerament que l'1-O no votarem?'

Més de 9.000 persones omplen la TAP malgrat l'advertiment de la delegació del Govern espanyol i criden "Ballesteros dimissó" 

14 septiembre 2017 18:32 | Actualizado a 14 septiembre 2017 20:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a votar l'1-O i a no apostar pels que volen deixar "a les fosques" el país. En una crida a animar els indecisos, ha afegit: "Que agafin una papereta i que no només votin sinó que decideixin posar llum a una foscor que fa massa anys que dura", ha reclamat Puigdemont en clausurar l'acte unitari que ha congregat els independentistes per donar el tret de sortida a la campanya de l'1-O des del Tarraco Arena. "Algú creu sincerament que l'1-O no votarem? Però quin país es pensen que som? Quina mena de gent es pensen que som els catalans? Potser els sorprèn, no hi estan acostumats però a Catalunya som demòcrates", ha insistit el cap de l'executiu català. Puigdemont, que ha assegurat que els catalans "no alimenten clavegueres de l'estat per perseguir rivals polítics", ha afegit: "A Catalunya no tallem la llum ni als col·legis electorals ni a les llars vulnerables, perquè els que tallen la llum als col·legis electorals són els que tallen la llum a les llars vulnerables".

L'acte unitari dels partits independentistes ha arrencat disset minuts després de les 8 del vespre d'aquest dijous al Tarraco Arena (TAP). L'acte, amb més de 9.000 persones al recinte amb crits d'"independència", "votarem", "no tenim por" i "Ballesteros dimissió" -per l'alcalde de Tarragona-, vol donar pas a la campanya de cara l'1-O i tira endavant després que el grup del PP a la Diputació de Tarragona hagi instat l'ens supramunicipal, propietari del TAP, a suspendre'l –també ha demanat un informe jurídic per conèixer-ne "l'abast i les conseqüències jurídiques".

Per la seva banda, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat el Govern, les entitats i els partits independentista que podrien incórrer en un "delicte" si celebren l'acte d'aquest dijous a la tarda.

La Tarraco Arena s'ha omplert de gom a gom i moltes persones s'han quedat fora del recinte. L'acte, conduït per Txe Arana i l'actor tarragoní, Oriol Grau, ha arrencat amb humor: "És el primer cop que presento un acte il·legal", ha assegurat el presentador. 

L'ambient és totalment cívic i festiu. La majoria d'assistens porten una ampolla d'aigua a sobre, alguns, demanen cerveses i és que la calor és considerable. Des de quarts de set de la tarda, milers de persones feien cua per accedir al recinte des de la TAP, omplint el carrer Mallorca, el carrer Sevilla i part del carrer d'Eivissa. 

 

 

Després d’una actuació musical, han engegat el reguitzell d’intervencions polítiques, amb parlaments d’ERC, PDeCAT, CUP, Mes i Demòcrates. La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, ha basat el seu discurs en explicar que l’1-O s’haurà de triar entre “quedar-nos igual o prosperar”. “Això va de tenir un país bloquejat políticament o avançar cap al canvi social. El debat polític que tenim és el de poder tenir oportunitats i construir una república lliure i digna. Això va de dignitat, igualtat i justícia, i per això votarem i guanyarem l’1 d’octubre!”, ha sentenciat entre aplaudiments.

Rovira, a més, ha vaticinat que “vénen dies on es rebran moltes de reconsideracions, cada dia hi haurà mil notificacions, amenaces, anuncis catastròfics”, però ha volgut enviar un missatge als contraris al referèndum. “Estem determinats, reconsiderats i ferms, i tenim clar el camí cap a la república catalana i lliure”, ha dit. 

Al seu torn, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha començat el seu parlament dirigint-se al president espanyol. “Senyor Mariano Rajoy: ‘vamos a votar el 1 de octubre’, votarem el proper 1 d’octubre!”, ha criat entre aplaudiments dels assistents. Per a Pascal, aquest acte demostra que “res espantarà” els partidaris del referèndum i que “no valen les amenaces ni tenir por”. “Tenim un Govern valent, uns consellers que dónen la cara, uns diputats que vam fer el que havíem de fer, i alcaldes que són gent de bé, digna. I que farem el que haguem de fer fins que el país voti”, ha afegit. Pascal també ha remarcat que per al PDeCAT, “això no va de radicals ni revolucionaris, va de la bona gent normal que vol urnes i democràcia”. 

El líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha volgut aprofitar el seu discurs per criticar les accions de l’Estat contra l’1-O. “No poden fer-hi més, és el neofranquisme. De fet, s’han tret la careta i han fet públic sense complexes aquell ‘atado y bien atado’. Davant això, l’única resposta és la democràcia, i guanyarem perquè estem units”, ha comentat.

Per últim, la coordinadora de MES, Magda Casamitjana, ha reivindicat que “els socialistes són amb el ‘sí’” a la independència. Recordant el seu passat de militància al PSC i el de la majoria de militants de la seva formació, ha reivindicat aquest paper. “Som els socialistes dels sí, de la Catalunya estat, que no tenim por de decidir, socialistes de carrer, de cor, de valors, del dret a decidir, els primers que vam desobeir. Socialistes sense carnet”, ha dit, tot demanant al PSC “que no parlin en nom de tot el socialisme catalanista, i que no s’ho atribueixin el socialisme obert, conciliador, el de sempre”. 

El vicepresident de la Generalitat i líder d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha començat la campanya del ‘sí’ a la independència en el referèndum de l’1-O d’una forma que ell mateix ha qualificat “d’original i estranya”. Junqueras ha considerat que “el ‘sí’ està molt mobilitzat” i per això ha cregut “molt important” que els independentistes “contribueixin a mobilitzar el ‘no’ en aquest referèndum”. Així, Junqueras creu que animant al vot contra la independència “s’estarà demostrant que això va de democràcia”. “El que separa el ‘sí’ del ‘no’ és molt important, però el que els uneix és la democràcia, la dignitat i el dret a vot”, ha afegit.

En aquest sentit, el vicepresident ha convingut que si cada català, amb independència de si és o no independentista, “es fa garant de la democràcia i de la dignitat de tothom, i és el primer defensor dels que votaran diferent”, els contraris a la secessió se sentiran “més estimats i més respectats” pels favorables a l’1-O que per aquells “que volen prohibir-lo i no deixar-los parlar”. 

Comentarios
Multimedia Diari