Ramsès II i Nefertari, benvinguts!

La Colla de Gegants del Passeig Torroja va presentar ahir, en una gran trobada, la nova parella de gegants egipcis

13 agosto 2017 10:20 | Actualizado a 10 noviembre 2017 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Els nous gegants Ramsès II i Nefertari arriben per quedar-se i per enriquir la cultura popular de la ciutat». Així presentava l’actor tarragoní Víctor Benjumea la nova parella de gegants del Passeig de Torroja, que van veure la llum ahir, després de cinc anys de gestació. Les portes de la Casa Balcells, ubicada al Pla de la Seu, es van obrir per rebre els dos gegants, que van deixar bocabadats els presents. I és que Ramsès II i Nefertari van sorprendre. 

Abans, però, més de seixanta gegants i nanos d’arreu del territori van anar en cercavila, des de la Rambla Nova –a l’altura del Teatre Tarragona– fins al Pla de la Seu, on van rebre la nova parella, amb una solemne cerimònia, en què els tarragonins van cridar el nom dels nous gegants, que van ser acompanyats per la Xaranga Pujats de To. Tots junts, en cercavila, es van desplaçar fins a la plaça del Rei, on Ramsès II i Nefertari van fer el seu primer ball. Encara faltava una altra sorpresa. El cantant, de raça gitana, Kiki Maya va dedicar una rumba als nous gegants i a tots aquells que els han fet possible. 

Aaron Sentís, amb només 18 anys, ha estat l’ànima d’aquest projecte, que va néixer ara fa cinc anys. «Estic nerviós, però amb ganes que la trobada i la presentació sigui un èxit», explicava Sentís, minuts abans de començar l’acte. L’Aaron se’ls mirava i remirava. No volia que res fallés. Ho tenia tot controlat. I el resultat va ser un acte difícil d’oblidar pels tarragonins.

Egipcis i gitanos

Ramsès II i Nefertari són dos personatges històrics de l’època dels egipcis. Mai abans hi havia hagut uns gegants egipcis a Tarragona. Ramsès II és un guerrer, amb cuirassa i un cinturó amb faixí on es pot apreciar l’escarabat egipci amb un ull. També porta un cinturó amb dues serps, l’espasa amb el símbol de la roda del poble gitano, una corda de carruatge i una capa de lleopard. Al cap, una corona egípcia. Ramsès II és forçut, pesa 90 quilos i fa 3,94 metres d’alçada.

Per la seva banda, Nefertari, amb la seva mirada fosca i penetrant, va enamorar tots els presents. L’element més destacat de la geganta és la seva corona amb una estructura de paó impressionant. La túnica de color blau elèctric, amb el símbol egipci d’un gat i la sobretúnica que representa les plomes del paó és la indumentària de la Nefertari. La reina egípcia pesa entre 60 i 65 quilos i fa 3,68 metres d’alçada.

Els complements, és a dir, les joies de la nova parella de gegants, són obra del joier tarragoní Adrià Malet. La roba és del modista Josep Maria Casas, de la botiga  El Barato de Reus, i l’escultor encarregat d’acabar els gegants és Ferran Rei. «Són uns gegants molt gitanos», diu l’Aaron.

La idea va sorgir ara fa cinc anys, quan l’Aaron només tenia 14 anys. «Tenia ganes de fer una parella de gegants grans, i volia que fossin egipcis per innovar», assegura l’Aaron. El seu pare, el Ramon Sentís, es va engrescar també. Cinc anys després, amb molta feina al darrere, veuen el seu somni fet realitat. Ramsès II i Nefertari també sortiran per la festa gitana del pròxim 26 d’agost i per la tradicional Arrencada de Gegants de Santa Tecla.

Comentarios
Multimedia Diari