Recta final de l'Any Busquets

Després d'un 2014 ple d'actes commemoratius pel centenari del naixement de l'escultor, l'homenatge finalitza amb una exposició a la Sala de Sant Roc

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

‘Dibuixos i gravats’ és l’exposició que posa el punt i final a l’Any Busquets, celebrat en el context del centenari del naixement d’aquest escultor nascut a Fontscaldes l’any 1914. Una quarantena d’esbossos mostren l’evolució de l’artista, des dels anys 30 fins als 70. Dibuixos de peces de fruita, proves de mans i peus en diferents posicions i perspectives, figures masculines nues i, finalment, la dona, el seu tema més recurrent. Molts dels dibuixos i gravats exposats acabarien prenent forma a la pedra, el seu principal mitjà d’expressió.

La mostra està organitzada per l’Institut d’Estudis Vallencs i el Museu de Valls, amb la col·laboració de la família Busquets-Masalles. Va ser inaugurada el 30 de gener, en el context de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela, i es podrà visitar fins aquest diumenge 15 de febrer a la Sala de Sant Roc.

 

Un any commemoratiu

El centenari del seu naixement ha fet que l’escultor fos mereixedor de diferents actes commemoratius. Va ser el 4 d’abril quan es va posar en marxa l’Any Busquets amb la inauguració d’una exposició de l’obra de l’artista i la presentació d’un llibre: Josep Busquets, l’escultor de Valls, de la col·lecció Tamarit i editat per la Diputació de Tarragona.

L’efemèride ha permès també unir diferents disciplines artístiques, com l’escultura i la música. Les obres de l’escultor vallenc van servir d’inspiració per als alumnes de tercer i quart de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. Durant dos mesos, els joves van treballar individualment en la creació de peces musicals inspirades en escultures de Busquets. El 30 de maig es va poder escoltar el resultat final al Museu de Valls amb el concert La melodia de la pedra.

D’altra banda, l’Institut d’Estudis Vallencs va fer el seu particular homenatge a l’escultor dedicant-li una fitxa d’Un Patrimoni de Col·lecció, un recull d’alguns dels elements patrimonials més destacats de la comarca de l’Alt Camp. La fitxa va ser presentada a mitjan mes de juliol a la Masia de Reduan, la que havia estat la residència de Busquets durant molts anys i que actualment és el Taller Josep Busquets, un espai visitable. Una vegada més, la música es va unir a l’escultura amb una actuació de la violoncel·lista Gabrielle Daekin i Rosabel Bofarull al teclat.

 

Una ruta per Valls

Josep Busquets sempre va mantenir una estreta relació amb Valls des dels seus inicis com a escultor i artista. De fet, la ciutat va encarregar a Busquets l’obra més important de la postguerra: la reconstrucció del retaule de l’altar major de l’església de Sant Joan. Part de la seva obra es troba pels carrers de la capital de l’Alt Camp, a l’abast de tothom, i és això el que permet fer una ruta a través de la qual es descobreix Valls, al mateix moment que l’empremta que ha deixat l’artista.

La ruta parteix de la Masia de Reduan, a la carretera de Picamoixons, i compta amb un total de 13 punts d’interès. Sant Joan, l’Ajuntament, el Centre de Lectura, la plaça del Quarter o el Pius Hospital són alguns dels punts del recorregut.

Busquets, però, és popularment reconegut pels seus monuments als castells. De fet, el Pati acull el que és considerat el primer monument al món casteller: El Casteller, de Busquets i inaugurat per les Decennals de 1951.

Comentarios
Multimedia Diari