Restaurat un dels vitralls gòtics del monestir de Santes Creus

Els treballs s´han fet sobre un dels conjunts del transsepte sud de l´església amb l´objectiu d´aturar els processos de deteriorament i perllongar-ne el temps de vida útil

19 mayo 2017 20:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels vitralls gòtics de l’església del Reial Monestir de Santes Creus ha estat restaurat recentment pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Concretament, es tracta dels vitralls del transsepte sud del conjunt, que actualment comptava amb algunes peces fracturades.

D’altres, presentaven taques per l’oxidació de les varetes metàl·liques de sosteniment. A més, el plom amb què se subjecten les peces de vidre, mostrava signes de corrosió, i la majoria de plafons estaven corbats.

Per tal d’aturar el seu deteriorament, el mes d’octubre passat va començar la restauració, uns treballs que s’emmarquen en un projecte més ampli que inclou la rehabilitació de tot el conjunt de vitralls gòtics del monestir, l’únic del segle XIII que es conserva en un monestir cistercenc de Catalunya i un dels pocs d’Europa.

L’actuació va començar amb la retirada del vitrall en qüestió, que va ser traslladat al taller de Jordi Bonet, on va ser documentat fotogràficament i amb un calc per tal de tenir en compte la seva col·locació exacte abans de desmuntar-lo. També es va estudiar la composició química i els processos de deteriorament a través d’anàlisis fisicoquímiques per tal de poder adoptar els criteris d’intervenció més adients.

Els treballs van continuar amb una neteja, consolidació i reintegració dels materials, i la nova disposició i ancoratge en el seu finestral, amb un sistema que garanteixi la seva conservació.

Aquesta no és la primera vegada que el conjunt de vitralls gòtics del Reial Monestir de Santes Creus és sotmès a una restauració. Ja al segle XVI, tres segles després de la seva col·locació, va ser restaurat un vitrall modern de la zona del claustre, mentre que al segle XIX es va dur a terme una altra intervenció, en què es van utilitzar restes de vidres i ploms provinents de la destrucció dels vitralls al segle XVI, per un incendi.

Comentarios
Multimedia Diari