Roc Muñoz: «Hem de ser respectuosos i prudents a tots els actes»

El municipi no ha viscut fins al moment cap rebrot de la Covid-19, per això l’alcalde demana que la gent continuï sent complidora amb les normes de seguretat establertes

13 agosto 2020 09:20 | Actualizado a 13 agosto 2020 09:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La celebració d’una festa major suposa per a cada poble un esperit de superació i és el punt més important de trobada de molts convilatans que per motius laborals o familiars viuen fora del municipi la resta de l’any.

Està constatat que la festa fa poble i genera recerca de noves cares i noves experiències. Però l’esperit festiu ha anat canviant a mesura que han passat els anys, amb millores organitzatives, pressupostos més generosos i infraestructures adequades a les noves realitats.

Tanmateix, mai no s’havia produït una circumstància tan adversa –exceptuant els anys de la guerra civil- com aquesta pandèmia de la Covid-19 que des de la primavera està fent trontollar tota l’estructura social i ha situat també en línia de risc la continuïtat celebrativa de les festes majors.

A la Canonja, però, no es produirà la suspensió total perquè tal com manifesta el seu alcalde, Roc Muñoz, «segurament no serà la mateixa festa major que hem viscut altres anys, perquè cal ser respectuosos i prudents amb el compliment de la normativa legal, però mantindrem un bon grapat d’hàbits i costums festius per tal de poder celebrar amb la màxima dignitat aquesta festa major d’estiu.

La gent s’ho mereix i encara que el programa previst sigui un tast del que hem viscut altres anys, s’han organitzat tots els actes amb les màximes garanties de distanciament.

Caldrà esperar la festa major d’hivern per a tornar a la normalitat tradicional. Amb tot, la incertesa del moment farà que aquesta programació d’estiu no sigui igual que la d’altres anys, i segur que per a molts podrà resultar una mica estranya, però la gent manté les ganes de viure, de passar-ho bé i d’oblidar tot un llarg període de cent dies difícils i tristos amb el malson del coronavirus».

Com s’ha viscut el període del confinament?

S’ha viscut amb resignada preocupació i tranquil·litat. Al nostre municipi s’han detectat vint casos, dels quals hem de lamentar també algunes defuncions que s’han produït en residències i centres sociosanitaris.

Però en canvi el circuit de l’anella verda, que perimetralment envolta el terme, s’ha vist revaloritzat a partir dels dies en què s’autoritzà el tram horari de sortida de veïns que anaven a caminar i practicar esport. De moment no hi ha cap rebrot i demanem que la gent continuï sent complidora amb les normes establertes.

En aquesta línia hi encaixa la decisió de l’equip de govern d’haver portat al Ple del passat mes de juny l’aprovació d’un pla de xoc amb l’aportació d’un milió d’euros per ajudar totes les famílies empadronades al poble, petites empreses, comerços i autònoms de la Canonja?


Sí, així és, perquè tots hem patit aquesta crisi sanitària i les seves conseqüències socials que -segons diuen els baròmetres de vulnerabilitat d’algunes entitats com Càritas o Creu Roja- tindran continuïtat a l’alça en els propers mesos.

Per això mateix hem volgut reduir el patiment social amb l’aprovació d’aquest paquet de mesures socials i econòmiques excepcionals per tal de reactivar l’economia i el comerç local i ajudar també les famílies canongines a fer més suportable la crisi ocasionada per la Covid-19.

Seran ajuts d’urgència per atendre despeses bàsiques de nuclis familiars (alimentació, higiene personal, farmàcia, subministraments energètics de llum, aigua o gas) i d’altres que es puguin considerar indispensables..

L’import d’aquesta prestació es podrà veure augmentada en el cas que el sol·licitant o altres membres del nucli habitual de convivència s’hagin vist afectats per un Expedient Regular Temporal d’Ocupació (ERTO), es trobessin en situació d’atur a data de la declaració de l’estat d’alarma o hagin perdut la feina com a conseqüència d’aquesta situació.

Quines són les assignacions previstes per al ciutadà empadronat a la Canonja?

S’atorgarà un únic ajut de 125 euros per cada nucli de convivència amb un increment de 100 euros per cada membre de més que hi resideixi. També un suplement de 100 euros per a cada membre del nucli familiar que s’hagi vist afectat per un ERTO, es trobés en situació d’atur amb data anterior al 14 de març d’enguany o hagi perdut la feina a partir d’aquesta data.

També s’ha establert un únic pagament de 300 euros per als comerços, petites empreses i autònoms per tal de facilitar-los liquiditat per contribuir al compliment de les seves obligacions empresarials; també als qui s’han vist obligats a tancar durant l’estat d’alarma o han vist molt reduïda la seva facturació amb relació al semestre natural de l’any anterior.

Aquests ajuts seran compatibles amb altres subvencions estatals o autonòmiques que l’interessat pugui demanar.

Es mantindran les subvencions ja existents?

Sí. I no solament es mantindran sinó que l’ajuntament les incrementarà, per exemple els ajuts a les persones joves per fer front al lloguer d’habitatge. S’incrementaran també les subvencions per despeses de llibres i material escolar, ajuts per estudis universitaris i per als estudiants de segon de Bat amb millor expedient acadèmic.

També per a nous emprenedors que promocionin l’ocupació al municipi i també s’han facilitat, als petits negocis locals i a tots els veïns del municipi, materials d’higiene i protecció de mascaretes.

Això suposarà una modificació en els objectius del pressupost aprovat?

No. Es continuarà mantenint íntegrament tot el programa d’inversions previstes per aquest any 2020. L’única novetat de canvi ha estat destinar els 200.000 euros, que figuraven a la partida dels denominats pressupostos participatius, a altres despeses i subvencions per combatre la crisi econòmica de la Covid-19.

Quan es podran començar a demanar tots aquests ajuts anunciats?

Es podran començar a demanar quan finalitzi el termini legal d’exposició pública de les bases aprovades i siguin publicades al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), al DOGC i a la Base de Dades Nacional de Subvencions, durant aquest mes d’agost. S’informarà a tots els canongins del període de terminis per a la presentació de sol·licituds i s’establiran els mecanismes administratius per a donar-hi resposta.

Els diners d’aquestes subvencions volem que s’inverteixin als comerços i establiments del poble i per a tal fi també s’establiran sistemes idonis de gestió per a la despesa, així com s’exigiran els justificants de totes les despeses subvencionables.

Amb totes aquestes prioritats socials bàsiques, com queden els tres grans projectes sobre els quals l’Ajuntament té un gran interès d’execució: el Centre d’Interpretació del Mas de l’hort de l’Abeurador, les obres de reforma de l’Orfeó Canongí i l’inici de les obres de la depuradora d’aigües residuals. Es mantindran amb prioritat pressupostària?

Sí, sí, naturalment, perquè tenim una economia municipal sanejada i això ens permetrà cobrir els fronts d’actuació.

La setmana passada la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona va aprovar la modificació puntual del POUM per excloure la finca de l’Hort de l’Abeurador del pla especial de les hortes. Això permetrà acabar les obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici del Mas de l’Abeurador per destinar-ho a Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic del Barranc de la Boella.

Pel que fa a l’Orfeó Canongí, les obres ja estan adjudicades i s’iniciaran durant el mes de setembre.

Pel que fa a la ja gairebé històrica reclamació de la depuradora diria que quasi que en fa vergonya tornar a parlar del tema. Ara finalment s’ha procedit a la signatura del conveni entre l’ajuntament de Tarragona, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el nostre ajuntament. Vindrà després la licitació de l’obra per a la canalització i l’execució posterior.

Desitjo que tot plegat vagi molt més ràpid del que ha anat fins ara, però vistos els antecedents no m’atreveixo a donar terminis. Malgrat tot, tenint en compte que és un tema importantíssim de salubritat pública, espero que tingui una ràpida solució.

Comentarios
Multimedia Diari