Sant Jordi entrega la rosa a la Princesa a Montblanc

L’acte més especial de la diada va aplegar ahir al vespre a centenars de visitants i veïns a la Muralla de Sant Francesc

23 abril 2019 21:39 | Actualizado a 23 abril 2019 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Montblanc, la diada de Sant Jordi té un color especial. Fa dècades, Joan Amades va situar la Llegenda de Sant Jordi a la Vila Ducal. Ahir a dos quarts de vuit del vespre la Muralla de Sant Francesc, es va omplir de centenars de montblanquins i forans que no es van voler perdre l’entrega de la Rosa del cavaller Sant Jordi a la Princesa. També la cort reial va acompanyar Sant Jordi i van dansar al voltant de la parella per celebrar aquesta gesta d’amor. Els soldats van entregar una rosa a les banderes de la festa. 

L’acte és una exhibició dels diferents balls protagonitzats per tots els estaments socials. Les quatre cases nobiliàries van dansar fent volar acolorides banderes i executant l’elegant Ball de Nobles. El poble també va retre  homenatge a la feliç parella tot ballant. Aquest és un acte que ja s’ha convertit en tota una tradició el dia de Sant Jordi. De fet ahir va començar la 32a edició de la Setmana Medieval que s’allargarà fins al pròxim 5 de maig a Montblanc.

A la plaça Major hi havia parades de llibres i roses sota els porxos per si plovia. Els autors locals van presenar les seves novetats. De fet, ahir a Montblanc no hi havia escola i els més petits van aprofitar per comprar llibres.

Sant Jordi a Valls

La festivitat de Sant Jordi a Valls va tenir un caire d’aniversari a la ciutat de Valls. Es compleixen cinc anys de la inauguració de les noves instal·lacions de la Biblioteca Carles Cardó en l’edifici de nova planta, alçat en ple Barri Antic. Les activitats van pivotar al voltant de l’efemèride amb l’elaboració d’un dibuix 3D sobre el dracs, els llibres i les roses a càrrec de l’artista Toni Ortiz.

Es va dibuixar al terra del carrer Sant Pere just al peu de les escales de la plaça. La il·lustració va començar de bon matí i va retsar exposada fins al vespre, perquè les persones s’hi puguessin fotografiar. La celebració va comptar amb els actes tradicionals de les parades de llibres i de roses, l’exposició dels dracs del seguici cerimonial gran i petit de Valls, l’exposició de les novetats literàries locals, les lectures en veu alta, les sardanes, l’entrega de premis del concurs de relats breus, la despertada dels dracs i la cantata participativa que l’acompanyava.

Una altra de les novetats va ser el taller per aprendre les dues cançons que integren aquesta cantata popular. El taller va començar mitja hora abans de l’inici al mateix Pati.

De fet a Valls la diada de Sant Jordi es concentra a la plaça del Pati on hi ha les diferents parades de llibres i roses, i les diferents activitats.

Comentarios
Multimedia Diari