Sant Magí: Plaça de les cols, castells i emocions a flor de pell

CrònicaTradició. La plaça de les Cols va reviure ahir la diada castellera de Sant Magí dos anys després. Tot i l’amenaça de pluja, els pilars es van alçar

19 agosto 2021 22:10 | Actualizado a 20 agosto 2021 05:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els castells van tornar ahir, diada de Sant Magí, a la plaça de les Cols. Després d’un 2020 en què, a causa de la pandèmia, no es va poder fer res més que un acte simbòlic, enguany s’ha pogut recuperar l’activitat castellera en una data tan assenyalada. Està clar que la situació sanitària no és prou bona encara perquè ahir Tarragona pogués gaudir d’una diada tal com la coneixem, però sí com perquè les quatre colles de la ciutat poguessin alçar diversos pilars. De ben segur que, tant als castellers que hi van participar com als membres de les colles que ho van poder seguir des de les escales de la Catedral i al públic general que ho va haver de gaudir des de casa seva se’ls va posar la pell de gallina en veure les enxanetes aixecant la mà.

Faltaven pocs minuts per les 11.45 hores, moment en el qual les colles havien d’entrar a plaça al so de les gralles i els timbals, que van començar a caure gotes i l’amenaça de pluja començava a ser real. Els grups bombolla que havien d’aixecar els pilars anaven entrant. En total eren sis de la Colla Jove, cinc dels Xiquets de Tarragona, quatre dels Castellers Sant Pere i Sant Pau i dos dels Xiquets del Serrallo. I quan ja tots estaven preparats per començar la pluja es va tornar més intensa i semblava que es complicava la situació. Afortunadament, tan sols van ser uns pocs minuts de remullada i, fins i tot, el sol es va deixar veure entre els núvols quan van tocar les 12 hores del migdia i els 17 pilars es van començar a alçar simultàniament.

Pell de gallina. Aquella sensació que hom té quan viu una experiència emocionant i sentida. Aquella sensació que ahir al migdia va envair les desenes de persones que hi havia a la plaça de les Cols i als centenars de tarragonins i tarragonines que van viure la curta però intensa diada castellera de Sant Magí des de les seves cases, a través de TAC 12 o Tarragona Ràdio. Quan els pilars van estar descarregats es va produir un gran aplaudiment carregat d’alegria i il·lusió i entre els castellers que van actuar es van poder veure aquells gests de celebració com quan descarreguen un castell complicat per primera vegada. Certament va ser un gran dia.

Així ho va assenyalar l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que va assegurar que «ho he viscut amb molta emoció». El batlle explicava que «fa uns mesos, sabent que fer castells seria complicat per les condicions de la pandèmia, ja vaig dir que el dia que tornéssim a fer pilars seria un dia de llagrimeta». Amb tot, deia l’alcalde, «s’ha demostrat que les colles tenen moltes ganes de fer castells, és a dir que la represa serà potent i il·lusionant i, en aquest sentit, fer castells avui mostra una mica la llum al final del túnel i tenim molta esperança». Amb tot, de cara a Santa Tecla, Ricomà va dir que a nivell de castells «farem tot el que puguem i, si la pandèmia avança correctament i aconseguim la immunitat de grup i podem fer els pilars caminant del dia de la Mercè serà meravellós».

Qui més va viure la diada van ser, sens dubte, els castellers que van participar en l’alçament dels pilars. En aquest sentit, el cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Alfredo González, reconeixia que «haver tornat a fer castells a una plaça com la de les Cols t’omple de satisfacció». No obstant això, González va dir que «tampoc és un dia per estar contents, ja que hi ha molta gent que falta, molta que no ha pogut venir, gent que ha marxat i gent que està patint a l’hospital i, per tant, contents no podem estar, però si molt satisfets». De cara a les festes de Santa Tecla, el cap de colla defensava que «treballarem des d’avui per tenir una Santa Tecla igual o millor que aquest Sant Magí, però no està a les nostres mans, dependrà de com evolucioni la pandèmia».

Per la seva banda, Nil Martínez, cocap de colla dels Xiquets del Serrallo, celebrava també que «estem molt contents i molt emocionats». També de cara al futur, Martínez defensava que «durant tota la temporada hem estat atents a les mesures del Procicat i ara en sortiran de noves i, d’acord amb això, tornarem a planificar nous actes i a veure com podem retornar a l’activitat». Pel que fa al sentiment viscut durant la diada, assenyalava que «ha estat un sentiment d’orgull, d’orgull de ciutat i de colla».

Així mateix, Jordi Alomà, cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, comentava que «les sensacions són molt positives, totes les colles tarragonines ens hem tornat a ajuntar després d’un any i mig en un acte molt bonic i emotiu per la ciutat». Pel que fa a Santa Tecla, Alomà defensava que «hem de seguir treballant les quatre colles conjuntament amb l’Ajuntament com hem fet per Sant Magí i donar aquesta imatge de treball i bona organització», i afegia que, «si podem fer un pas més en l’activitat castellera, nosaltres estarem plenament disposats a fer-lo».

Finalment, David Lobo, cap de colla dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, deia que «estem molt contents», però subratllava que «no ho hem de veure com un retorn, ja que més aviat hem participat en una diada de Sant Magí de forma atípica i materialitzant la nostra passió que és fer castells». Amb tot, Lobo defensava haver-ho viscut «com una clariana» i deia que «amb les limitacions que afecten el món casteller per igual, a Tarragona hem trobat la solució per muntar-ho de tal manera sense deixar ningú enrere, i això ens dona arguments per poder plantejar alguna cosa igual o més ambiciosa del que hem fet avui de cara a Santa Tecla».

Sardanes, dos anys després

Durant la diada d’ahir també es va recuperar la ballada de sardanes dos anys després. Va tenir lloc al parc Saavedra. L’esdeveniment, organitzat per l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, va comptar amb la música de la Cobla Reus Jove, grup que l’any passat va fer el concert de cobla al Teatre Auditori Camp de Mart a causa de la impossibilitat de ballar sardanes per les restriccions. Les festes de Sant Magí van acabar amb la tronada de cloenda a les 21 h.

Comentarios
Multimedia Diari