TGN i Reus recuperen el pols a Sant Jordi amb aforament controlat i ambient festiu

Els llibreters preveuen facturar un 50% del que feien abans de la pandèmia però es donen per satisfets

23 abril 2021 14:31 | Actualizado a 07 mayo 2021 13:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tarragona i Reus han recuperat de nou el pols a la Diada de Sant Jordi amb un ambient completament festiu però controlant l'aforament.  Malgrat aquestes limitacions pel Covid, l'ambient a la Rambla Nova és semblant al tradicional. Persones passejant amb llibres i roses a la mà, remenant les parades o simplement fent un tomb. Això sí, sense massificacions i amb un volum de ciutadans menor a l'habitual, però el contrast amb l'any passat és més que evident. "Sempre és una alegria tornar a veure la Rambla plena de vida. És una manera de fer diferent però estem molt satisfets. La gent es veu amb moltes ganes perquè l'any passat estàvem tancats a casa i repartíem flors a domicili", ha explicat Mireia González, de Floristeria Romeu.

Els tarragonins han assumit les mesures amb resignació, ja que la satisfacció de poder gaudir d'un Sant Jordi el més normal possible compensa sobradament les limitacions. "És meravellós", ha comentat Neus Sendra, veïna de la ciutat mentre feia cua per accedir a l'espai delimitat. "L'any passat no vam poder sortir de casa i enguany aprofitem que podem passejar una estona. Ja estem acostumats als aforaments", ha afegit Pilar Checa. Ja de bon matí, parelles i amistats s'han intercanviat roses i llibres. "Som molt de Sant Jordi, tot i que ell és més de Sant Valentí", li retreia irònicament Arlet Pascual a la seva parella, Victor Villacorta, amb una rosa a la mà. "Sempre hi havia la Rambla plena, les actuacions castelleres, més parades... ara és més petit, però almenys es pot celebrar", ha afegit Pascual.


Menys vendes i menys llibres locals

La Covid i les restriccions han fet que hi hagi menys gent passejant. Els llibreters preveuen que aquest Sant Jordi facturaran al voltant d'un 50% del que era habitual abans de la pandèmia. "Aquest dijous va ser un bon dia i jo crec que la meitat de les vendes d'un 23 d'abril normal enguany han quedat repartides entre tres i quatre dies", ha exemplificat Gertri Adserà, de la llibreria Adserà. "Serà molt millor que l'any passat que no vam tenir Sant Jordi, estem molt contents que s'hagi pogut fer i amb seguretat", ha assenyalat el propietari de la llibreria Galatea, Joan Peñas. El llibreter ha assegurat que les sensacions són "bones" i ha confiat a fer una bona jornada, malgrat les restriccions i la situació pandèmica. 

A més, el gremi ha destacat que moltes vendes s'han anticipat durant aquesta setmana. "Molta gent s'ha autoregulat i ha avançat les compres", ha detallat la copropietària de la llibreria Gaudí, Montsant Fonts. La llibretera ha explicat que enguany són la meitat de treballadors i que la parada és molt més petita. Amb tot, ha subratllat el bon funcionament del dispositiu anticovid al parc de Sant Jordi, ja que ha concretat que les persones entren de forma ordenada amb un adhesiu que indica els temps que es poden estar al recinte. "Podem oferir menys llibres, però estem contents i teníem moltes ganes de celebrar-ho", ha recalcat.


En el cas de Tarragona, a banda de les sis parades de llibres i les tretze de flors de la Rambla Nova, l'Ajuntament ha autoritzat els llibreters a col·locar una parada a la façana del seu establiment. Pel que fa a títols, Adserà ha preferit no fer previsions sobre quins poden ser els més venuts i ha posat en valor la varietat que ofereixen. Espinosa ha afirmat que a la parada no hi han posat tants llibres com altres anys i ha apuntat que no hi ha gaires novetats locals.

Pel què fa a les roses, les vendes tampoc seran com les d'anys anteriors. Mireia González s'ha mostrat satisfeta pel fet que la principal avinguda de la ciutat s'hagi reservat als professionals. "És una bona notícia i esperem que sigui un precedent. Llibreries i floristeries sortim al carrer amb els millors productes per sorprendre la gent i qui en surt beneficiat és el consumidor perquè s'assegura un producte de qualitat i més personalitzat".

Les més venudes, com és habitual, són les vermelles. "És una aposta segura, la diferència és a les presentacions", ha manifestat. En aquest sentit, ha afirmat que la tendència dels darrers anys és que els clients cada vegada busquin més empaquetats naturals i respectuosos amb el medi ambient. Com a novetat, a Floristeria Romeu han dissenyat juntament amb el dissenyador Octavius unes etiquetes d'un drac.


Reus, la festa al Parc Sant Jordi

Reus també ha tornat a recuperar. Sense aglomeracions i amb un degoteig constant de persones, més d'un miler de veïns ja havien pogut passejar fins al migdia entre les parades de llibres i roses instal·lades enguany dins el parc de Sant Jordi. La regulació de l'aforament al recinte ha comportat cues de més de 30 minuts, però també ha permès als visitants poder fullejar els llibres amb tranquil·litat. "Ens agrada més que s'hagi ubicat aquí que no pas a la plaça Mercadal. Es podria mantenir de cara altres anys", han explicat en Pau i l'Eli. Llibreters i floristes es mostren satisfets i asseguren que les vendes van a bon ritme.

Remenar llibres, llegir la contraportada i fullejar-ne les pàgines, sense presses ni aglomeracions. Així han pogut viure les primeres hores de la jornada els veïns de Reus que s'han acostat al recinte del parc de Sant Jordi. Allà, de forma excepcional a causa de la pandèmia, s'hi han ubicat onze floristeries i deu llibreries. Esglaonadament, cada trenta minuts hi han accedit unes 300 persones, complint amb les mesures de seguretat i sanitàries vigents.

Això ha provocat que a mig matí es formessin cues a l'exterior i que les persones s'haguessin d'esperar fins a quaranta minuts per entrar-hi. "La cua arribava més enllà de la clínica Fàbregas, val la pena fer-la; m'he agafat el dia lliure per gaudir d'un dia molt especial", ha afirmat la Loli Castellano.


Fins enguany la plaça del Mercadal havia estat l'epicentre de les parades de llibres i roses. El nou emplaçament ha convençut molts dels assistents, ja que es tracta, han dit, d'un espai més ampli per cercar els títols i també més bonic. "Millor aquí que al Mercadal, que no pots veure cap llibre i fas el tomb", ha reconegut l'Imma Blanco. La reusenca ha comprat tres roses, dues per les seves filles i una per ella. Només li quedava trobar un dels llibres que volia per aquesta ocasió: "l'any passat va ser molt trist, m'agrada molt mirar llibres i agafar tres roses. Estic contenta de celebrar Sant Jordi", ha afegit.

Comentarios
Multimedia Diari