Tobbstop, quan deixar de fumar pot ser un joc

Una vintena de CAP del Camp i l'Ebre busquen 600 voluntaris per a un nou assaig clínic

19 mayo 2017 23:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una vintena de centres d'atenció primària de l'ICS al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre busquen voluntaris majors d'edat per al projecte Tobbstop, un assaig clínic que pretén avaluar l'eficàcia d'una nova intervenció per deixar de fumar que compta amb el suport d'una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes. El projecte ja ha reclutat 120 persones i necessita arribar a les 600. La meitat de participants seguiran els tractaments habituals per deixar l'hàbit i, la resta, a més, tindran accés a l'aplicació, de forma coordinada amb el seu terapeuta. A partir de reptes, jocs i missatges de suport, Tobbstop es proposa entretenir l'usuari en moments d'ansietat i de màxima temptació a recaure.

 

El projecte vol comprovar si els participants inclosos al grup que utilitza l'aplicació obtenen un resultat més efectiu a l'hora de deixar de fumar que aquells que no la utilitzen, segons ha apuntat la investigadora principal, Cristina Rey. L'aplicació Tobbstop permet registrar l'evolució del procés deshabituació tabàquica durant dotze mesos, ajudar en aquells moments de major ansietat i informar i educar sobre els perjudicis del tabac i les bondats d'una vida saludable.

 

L'aplicació situa el pacient en una illa que es troba contaminada, evocant un pulmó afectat pel fum del tabac. L'usuari ha de descontaminar l'illa i, per fer-ho, ha de mantenir l'abstinència i aconseguir elements de millora de l'illa com ara mobiliari o serveis que es poden adquirir a la mateixa 'app'. Els usuaris poden obtenir monedes en petits jocs pensats per aquells moments d'estrès provocat per l'abstinència del tabac, com ara jocs d'habilitat i de preguntes i respostes que, alhora, asseguren la distracció.

 

"La majoria d'eines existents les veiem avorrides i no incitaven l'usuari a fer el procés de deixar de fumar. Creiem que és important poder entretenir-te en aquells moments d'ansietat", ha apuntat el professor d'enginyeria informàtica de la URV Jordi Duch. A banda del recorregut interactiu per l'illa i dels 'minijocs', Tobbstop també posa a disposició del pacient una biblioteca sobre l'addició i el tabac i un reguitzell de consells pràctics per acompanyar el pacient en el procés.

 

A més, s'ha volgut dotar l'aplicació d'una xarxa social pròpia que connecta tots els usuaris per a un acompanyament solidari entre persones que comparteixen un mateix objectiu. Els pacients també disposen, alhora, d'una línia directa amb experts a través de la mateixa aplicació que els facilita la resolució de dubtes en un termini de 24 hores. Per tal de reforçar el seguiment, cada cop que s'obre l'aplicació l'usuari ha de respondre preguntes sobre el seu estat d'ànim i dir si ha tornat a fumar o no des de l'última vegada que va accedir-hi.

 

"Nosaltres no estem 24 hores amb el pacient, però l'aplicació sí", ha il·lustrat el coordinador de la unitat de recerca, Josep Basora. El doctor ha apuntat que amb aquesta aplicació s'intenta mantenir el màxim nivell de "motivació" a l'hora de deixar de fumar, ja que les recaigudes són habituals en aquest tipus de pacients. De fet, l'auge del fenomen de les 'app', de les quals cada dia se'n descarreguen 2,7 milions a l'estat espanyol, ha estat un dels factors que ha incidit en la creació i en l'impuls d'aquesta nova teràpia.

 

Actualment, un 38% de les persones majors de 25 anys són fumadores, tot i que la xifra comença a reduir-se a partir dels 54 anys, moment en què comencen a aparèixer patologies i malalties associades al tabaquisme. "Volem arribar a aquells grups d'edat que no acudeixen massa a les consultes del metge perquè es troben bé i no noten encara els efectes de fumar", ha apuntat la metgessa Gemma Flores. El tabaquisme s'associa a la meitat dels càncers en homes i en la meitat de malalties cardiovasculars en dones. A més, redueix l'esperança de vida en quatre anys en els homes i uns dos anys i mig en les dones, segons ha afegit la doctora.

 

Tobbstop ja ha aconseguit reclutar els primers 120 voluntaris a la demarcació, però se'n necessiten un total de 600. Actualment, una vintena d'equips d'atenció primària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre donen informació sobre aquest projecte per deixar de fumar. Els interessats poden adreçar-se al seu metge o infermera de família o, també, posar-se en contacte amb l'equip investigador a través de l'adreça tobbstop.tarte.ics@gencat.cat. Els únics requisits per participar-hi són tenir més de 18 anys i disposar d'un 'smartphone'.

 

El projecte i desenvolupament de l'aplicació Tobbstop està finançat per l'Institut de Salut Carlos III i coordinat per la infermera i investigadora Cristina Rey i el metge de família i investigador Josep Basora. També col·laboren en el projecte l'Agència de Salut Pública de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili (URV). Per ara, l'aplicació només serà accessible als participants en l'estudi, que s'adreça a persones majors de 18 anys. En un futur, Tobbstop es podria aplicar en altres estudis mèdics com ara un que s'impulsa a Vic en dones embarassades que volen deixar de fumar.

Comentarios
Multimedia Diari