Tot a punt per a una nova edició de la Gran Festa de la Calçotada

El tret de sortida oficial a la temporada de calçots es donarà diumenge que ve amb mercat, concursos i demostracions

19 mayo 2017 23:43 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diumenge que ve Valls es tornarà a omplir de tradició, festa, concursos, graelles, llenya, fum, salsa i, evidentment, calçots. La 34a edició de la Gran Festa de la Calçotada ja està a punt, un esdeveniment que any rere any porta a la capital de l’Alt Camp milers de curiosos de tot Catalunya, però també de la resta de l’Estat i altres països.

És la festa que obre la temporada de calçots, tot i que des del mes de novembre ja se’n poden trobar. De fet, la temporada d’enguany es va encetar amb la Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls, el 13 de desembre, amb l’objectiu de promoure l’«autèntica calçotada».

La jornada va estar organitzada per l’Ajuntament de Valls en col·laboració amb els principals restauradors de la ciutat i entitats com l’IGP Calçot de Valls, una Indicació Geogràfica Protegida que des d’ahir està agermanada amb la DOP Les Garrigues.

La 34a edició de la Gran Festa de la Calçotada mantindrà les novetats incorporades l’any passat, com la mostra de restauradors locals, que oferiran plats relacionats amb els calçots al carrer Germans Sant Gabriel. A més a més, també es podrà tornar a gaudir de la Fira de Marxandatge Català.

D’altra banda, enguany destacarà la presentació de Calçotada Wars, un joc de cartes amb dinàmica pròpia creat per dos joves d’Igualada, en Marc Miquel i en Ricard Muntané. Guanya qui més calçots «menja».

El joc pretén difondre la festa de la calçotada, però amb el toc d’humor que pot oferir un joc de cartes. La presentació es farà a les onze del matí a la plaça del Pati, on hi haurà taules amb partides de demostració.

Els actes, però, començaran dissabte amb el Mercat de la Calçotada al Passeig de l’Estació, un mercat on també es podrà trobar alimentació i artesania popular.

A més a més, a la tarda hi haurà la trobada de Citröen 2CV. D’altra banda, la plaça del Quarter acollirà la trobada de brocanters de Valls, celebrada també l’any passat.

 

Concursos

Però si una cosa defineix aquesta festa són els concursos. El diumenge 25 de gener serà el dia central amb la celebració de tres. Primer serà el de Cultivadors de Calçots IGP Calçot de Valls, on es valora la qualitat i la regularitat, a més a més de premiar la mota amb major nombre de calçots. Els manats es podran veure a la plaça del Blat al llarg de tot el matí.

A la mateixa plaça del Blat també tindrà lloc el XXIXV Concurs de Salsa de la Calçotada, que té com a finalitat «estimular l’elaboració de la salsa de la calçotada d’acord amb els cànons i costums tradicionals de Valls», es diu des de l’organització.

El punt àlgid de la festa, però, arribarà amb el XXX Concurs de Menjar Calçots, el moment més esperat de la jornada. Els últims 5 anys l’ha guanyat el barceloní Adrià Wegrzyh. En l’última edició, per exemple, va aconseguir endrapar 275 calçots, és a dir, 3.830 grams, que representa el pes rècord de la història del concurs.

Comentarios
Multimedia Diari