Trenta forners vendran pa fet amb blat de la Conca a partir de gener

El Gremi de Forners de les Comarques Tarragonines ja disposa dels 100.000 quilos de farina obtinguts de 40 hectàrees

19 mayo 2017 17:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En un mes, una trentena de forns adherits al Gremi de Forners de les Comarques de Tarragona començaran a vendre pa elaborat amb blat de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà. Serà un pa fet totalment a partir de productes de proximitat, ja que també s’utilitzarà sal del delta de l’Ebre i oli de Siurana.

Ara per ara, aquesta farina s’utilitzarà únicament per elaborar pa de Mestral, però segons explica el president del gremi, Joan Cabré, es preveu que en els propers anys els forners el puguin utilitzar per fer tot tipus de pa.

El projecte parteix de la idea gironina del pa de Tramuntana i compta amb la implicació del Gremi de Forners de les Comarques Tarragonines, el motor del projecte; la col·laboració de la cooperativa Coperal de Santa Coloma de Queralt, l’encarregada de produir el blat; i la farinera Sunyer, que actualment treballa amb el projecte de Girona. El Departament d’Agricultura hi dóna suport.


100.000 quilos de farina
A principis d’agost, la cooperativa Coperal començava la sega de les 40 hectàrees de blat berdún i nogal cultivats a Santa Coloma i destinats íntegrament al projecte del Gremi de Forners.

El blat obtingut ha passat per les mans de la farinera Sunyer, ubicada a la Bisbal d’Empordà, i a finals del passat mes d’octubre el gremi va començar a obtenir la farina.

En total, n’han obtingut 100.000 quilos, que seran repartits entre una trentena de forners de tota la província de Tarragona. «Ara ja tenim tota la farina i toca repartir-la entre els interessats. Deixarem passar les festes de Nadal i, a partir del proper mes de gener és quan els primers pans fets amb farina de la Conca sortiran a la venda», explica Joan Cabré.

Aquest any servirà per veure com respon la gent davant d’aquest nou producte de proximitat. A partir d’aquí, la previsió és que el projecte vagi creixent amb cada vegada més forners implicats.

Enguany, els 100.000 quilos de farina únicament permetran que en facin ús una trentena de forns, però Cabré destaca que per la propera temporada ja s’ha demanat a Coperal que es cultivi el doble d’hectàrees, arribant a les 80. «Encara no sabem com anirà tot plegat, però la demanda de blat és necessària fer-la ja. Ara encara anem a cegues, però esperem que tot funcioni correctament i, a poc a poc, ampliar fronteres», afegeix Joan Cabré.

n n n

Comentarios
Multimedia Diari