Troben restes arqueològiques on s'ha d'emplaçar el Museu Casteller

Arcs i cubs que corresponen a soterranis d´habitatges del segle XVIII i restes de l´edat mitjana han quedat al descobert. Ara Cultura haurà de documentar la troballa

19 mayo 2017 22:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un petit testimoni del que van ser els primers fonaments de Valls i restes del segle XVIII han sortit a la llum durant les obres de construcció del futur Museu Casteller de Catalunya, que s’emplaçarà a l’àmbit d’Espardenyers, entre la plaça del Blat i la plaça de l’Oli, al centre del Barri Antic.

Les restes arqueològiques han estat localitzades a la part del carrer Sant Oleguer. Segons el director dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs, correspondrien als soterranis d’uns habitatges del segle XVIII.

Concretament, s’han trobat arcs i cubs que formarien part dels baixos d’aquestes edificacions. A més a més, també s’han trobat restes que correspondrien a la vila medieval.

El Departament de Cultura, però, encara ha de realitzar l’estudi pertinent per tal de documentar correctament les troballes. De fet, actualment encara s’estan acabant de desenterrar les restes per deixar-les completament a la vista.

Un cop finalitzada aquesta fase, l’arqueòloga dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona realitzarà un informe, que s’enviarà a la Direcció General del Patrimoni Cultural per tal de tenir documentades les restes. Serà llavors que es decidirà el seu futur.

Tal com ha avançat Jordi Agràs des del Departament de Cultura, únicament s’actuarà sobre les restes que afecten estrictament els fonaments de l’edifici, que són les datades del segle XVIII. La resta, seran cobertes amb grava per tal de preservar-les.

Les restes estan situades al que serà la planta soterrani del Museu i, concretament, on hi haurà la Sala d’Actes polivalent a doble alçada, entre el subsòl i la planta baixa de l’edifici.

Malgrat tot, segons la regidora d’Actuacions Públiques, Territori i Habitatge de l’Ajuntament de Valls, Judit Fàbregas, la troballa no afecta l’avanç de les obres de l’edifici que acollirà el Museu Casteller. A mitjà mes d’abril es posaven en marxa i, de moment, el calendari va sobre el previst. Per tant, tenint en compte que el termini d’execució és de 18 mesos, el continent estaria finalitzat a finals de l’any 2016. Posteriorment, es posaria en marxa el projecte museogràfic per dotar de contingut l’edifici.

Tot el procés ha anat acompanyat per un seguiment arqueològic de la mà dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de Tarragona que va començar el 2014 amb l’enderroc de l’àmbit Espardenyers. De fet, al número 2 d’aquest carrer es va localitzar en el seu interior un arc apuntat obrat amb carreus escairats.

Comentarios
Multimedia Diari