Un estudi posa al descobert antics vestigis de la muralla de Valls

La principal troballa és la Torre Cega. L’Ajuntament ha invertit un milió d’euros en expropiacions a la zona i enguany està prevista la redacció del projecte per obrir aquesta àrea com a nou accés al Barri Antic

09 noviembre 2018 10:13 | Actualizado a 09 noviembre 2018 10:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Torre Cega és la descoberta més important de l’estudi històric i arqueològic de la muralla de Sant Francesc de Valls. 
Els treballs han documentat l’existència de panys de muralla d’entre 2,8 i 6,8 metres d’alçada, dues torres de defensa i vestigis amagats a l’interior dels immobles. La primera fase de recuperació de la fortificació medieval es farà al voltant de Sant Francesc, en un tram de 140 metres, on el consistori ja compta amb gairebé la titularitat de tots els edificis. Fins ara, s’han invertit un milió d’euros en expropiacions.
De fet la redacció del projecte està prevista per a aquest any.

I és que la muralla està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’àmbit d’actuació de la primera fase de recuperació de la muralla de Sant Francesc correspon al tram comprès entre la plaça de Sant Francesc i la cruïlla del carrer de Sant Sebastià, inclòs l’edifici situat al carrer Sant Francesc número 82 que forma part de la següent illa d’immoble. 
La muralla de Sant Francesc era una de les portes principals d’entrada a Valls, ja que el portal de Llobets a la plaça de Sant Francesc connectava la vila medieval amb l’antic camí de Vilafranca i Barcelona. 

Pel que fa a la torre del portal de Llobets ja estava documentada des de la intervenció arqueològica que es va realitzar el 2003, però amb l’estudi d’ara s’ha pogut constatar l’existència d’una segona torre de defensa situada uns metres més enllà. 
A banda de les torres medievals, s’han trobat també vestigis importants de panys de muralla. Per exemple, en alguns punts, s’han descobert restes de fortificació que arriben gairebé als set metres d’alt, com és el cas de la casa del carrer Sant Francesc 112.
A més, des de la regidoria d’Urbanisme també està prevista la redacció d’un document que serveixi de guia per definir els respectius projectes urbanístics de consolidació i recuperació històrica i patrimonial de la muralla.

Enguany el consistori vallenc també ha fet nous estudis arqueològics a la muralla de Sant Antoni. Els arqueòlegs han documentat un fossat i també un portal encara més antic que es correspondria al mur vell del segle XIII.
L’Ajuntament preveu una inversió de 355.000 euros per a la seva recuperació i ha sol·licitat finançament a través de subvencions.

Comentarios
Multimedia Diari