Un viatge per cuines del món des de Tarragona

Oferta gastronòmica. Cuina italiana, mexicana, xinesa, japonesa o cuina fusió. Cada cop obren més restaurants que porten la seva cultura a la província de Tarragona

09 marzo 2019 12:02 | Actualizado a 11 marzo 2019 20:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La cuina va evolucionant. Cada cop tothom vol tastar nous sabors, i nous plats d’altres cultures. Cuina italiana, japonesa, mexicana... De fet, la barreja cultural també s’ha convertit en una barreja gastronòmica. A les grans ciutats hi ha un gran ventall de possibilitats i ofertes gastronòmiques. A la Conca de Barberà hi ha molts restaurants però tots ofereixen a les seves cartes la cuina catalana, el menjar de tota la vida.

A les Terres de l’Ebre, i més en concret a Tortosa, Deltebre, o Amposta hi ha més varietats i diferents cuines. El president de restauradors d’Amposta, Lluís Garcia explica que «aquí oferim arrossos, paelles. Hi ha la cuina lligada amb el territori, l’entorn, la cultura i el paisatge del Delta de l’Ebre». Així doncs un 90% dels restaurants del Delta de l’Ebre fan arrossos, paelles, i marisc.

«Tenim una oferta senzilla i fem que el de casa tingui més potencial», diu Garcia i afegeix que «per la gent de fora l’anguila amb suc ja és una cosa exòtica, ja que no és una cosa habitual que mengis a casa». Els turistes que visiten el delta de l’Ebre volen menjar arrossos, paelles, o peix. Els productes que es mengen al territori.

Salou, un municipi turístic

Salou és un municipi on abunda el turisme. Hi ha molts restaurants de cuina d’altres cultures: tailandès, pakistanesos, hindú, georgià o per exemple la cuina fusió. Aquest és un concepte general que s’utilitza en gastronomia per indicar tant la barreja d’estils culinaris de diferents cultures com la barreja d’ingredients representatius d’altres països, barreja de condiments o espècies, pràctiques culinàries, etc. La fusió de les cuines es realitza per diverses vies, en alguns casos pot ser motivada per la creativitat d’una comunitat de cuiners , per la simple fusió de cultures degudes a desplaçaments físics de les mateixes o per influències geogràfiques o econòmiques (proximitat del país a la frontera, colonització, etc.).

Per exemple, sashimi amb llet de tigre peruana seria un dels plats d’aquest tipus de cuina. Pep Moreno, el president de restauradors de Salou apunta que «fa 30 anys es buscava més el producte d’origen i ara la gent de fora vol tastar la paella i l’amanida». Així doncs, la gent d’aquí tastar nous sabors d’altres cultures. «Molts restaurants a Salou no entenen el castellà, ja que s’han especificat més al client». En canvi, a Tarragona hi ha un turisme europeu. Hi ha un gran ventall de restaurants: cuina xinesa, italiana, japonesa, mexicana...

«Sobretot hi ha la cuina tradicional, de tota la vida», afirma el president de restauradors de Tarragona, Javi Escribano. Diu que des de l’Associació busquen reivindicar el producte local. «Per exemple, hi ha poc peix blau». Ara engegaran noves campanyes i difusió per donar a conèixer els productes típics de Tarragona. «Volem que es quedin a les cartes dels restaurants», puntualitza Escribano i afegeix que «cal fer pedagogia i insistir als productes locals i també al vi, ja que som una de les denominacions d’origen que tenim més vins».

Baix Penedès

«Cada cop trobem receptes que porten altres cultures, fusions», recalca el president de restauradors del Baix Penedès, Eduard Álvarez. De fet, cada cop és més habitual sortir i anar a sopar en un japonès. «El sashimi, el sèsam, la soja, són productes que ens els hem fet nostres i que hem introduït a la carta però venen d’altres cultures», conclou el president de restauradors del Baix Penedès, Eduard Álvarez.

Comentarios
Multimedia Diari