Una espluguina amb lesió cerebral participarà en la 38a Cursa Popular

Noe Gaya, de 37 anys, podrà córrer gràcies a una cadira especial que va guanyar l´any passat a través d´una beca de Gaes

19 mayo 2017 22:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cursa Popular de l’Espluga de Francolí, la més antiga d’aquestes característiques de Catalunya, comptarà enguany en la seva 38a edició amb la participació de Noe Gaya. La jove espluguina està afectada per una lesió cerebral arran d’un accident de trànsit que va patir fa 15 anys.

L’any passat va adquirir una cadira especial a través d’una beca de Gaes i, enguany, ha decidit córrer a la cursa curta, la de 5 km, amb l’ajuda d’amics i familiars.

La proposta li va fer un amic del poble, el Santi Boqué, i la Noe va decidir aprofitar l’ocasió. «També per agafar forces i seguir caminant per dins», explica a través d’un programari que té a l’ordinador portàtil que li permet comunicar-se, i afegeix: «Quan corro amb la cadira em sento com una fada capaç de fer-ho tot».

El seu fisioterapeuta, el Xavier Moreno; un amic de Barcelona, el David Garcia; el seu cunyat, l’Albert Boqué; el seu pare, l’Antoni Gaya, i la seva germana, l’Eva Gaya, seran els encarregats de portar la cadira. D’aquesta manera, la seva participació serà possible i la jove podrà lligar el seu projecte social i artístic amb la Cursa de l’Espluga, que aquesta vegada compta amb el lema ‘Correm tots junts’, il·lustrat amb un disseny fet per ella mateixa.

L’espluguina ha trobat en la pintura el seu mitjà per expressar els seus sentiments i pinta quadres sobre la natura amb l’ajuda de la seva mare. És per aquest motiu que ha dissenyat una papallona per l’ocasió que estarà estampada a la samarreta tècnica que es regalarà a tots els corredors de la cursa clàssica de 15 quilòmetres, i també al tubular i la cinta esportiva que s’entregarà als participants de la cursa curta de 5 quilòmetres.

 

Les pedres de la felicitat

La carrera, que es farà l’1 d’agost a les 19 h, també servirà per difondre la iniciativa ‘Les Pedres de la Felicitat’, creada per Noe Gaya i la seva companya Anna Garcia. L’espluguina pinta pedres de riu que familiar i amics recullen. Ella en fa una selecció i les decora, sempre signant-les amb un punt i una línia sota.

A continuació, es tanquen en una bossa juntament amb un missatge que insta a la superació personal i, quan algú corona un cim, hi deixa la pedra. «És com si ella també viatgés», explica el pare de la Noe.

Per la Cursa Popular, la jove ha pintat una pedra per a cada participant que s’afegirà a la resta d’obsequis que reben habitualment. A més a més, simbòlicament en lliurarà personalment a les autoritats que segueixin la competició, com l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, o l’abat de Poblet, Josep Alegre.

 

En Marxa per la Paràlisi

Aquest any, Noe Gaya també serà la cara visible de la cinquena edició de la Cursa En Marxa per la Paràlisi Cerebral juntament amb l’actor José Corbacho. La cursa se celebrarà el 4 d’octubre a Barcelona. Promoguda per la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral (FEPCCAT) i per Ipsen Pharma, la carrera es farà amb motiu del Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral.

D’altra banda, l’espluguina col·labora amb altres entitats locals, com la Llar d’Infants Municipal de l’Espluga. A més a més, a principis de setembre es publicarà Fent camí, un llibre que ha escrit la Noe al llarg de dos anys on explica el seu dia a dia i l’abans i després de l’accident.

Comentarios
Multimedia Diari