Una festa on tothom té cabuda

Una proposta que al llarg dels últims 27 anys ha procurat que els actes siguin més inclusius amb les persones amb diversitat funcional, i que compta, des de fa 17 anys, amb la col·laboració intensa de Dow Chemical

14 septiembre 2017 17:10 | Actualizado a 14 septiembre 2017 17:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa anys que Dow Chemical participa en les festes de Santa Tecla amb la proposta més inclusiva, la ‘Festa per a Tothom’. Es tracta d’una iniciativa que pretén que totes les persones, més enllà de les seves capacitats, puguin gaudir de la festa i, sobretot, tenir-hi un paper actiu, ajudar a construir el programa de la major festa tarragonina i que se’ls reconegui la tasca. L’acte més innovador d’aquesta edició ha estat, sens dubte, la creació d’un gegant propi adaptat a les persones amb cadira de rodes, cegues o sordes. És clarament un pas endavant cap a la inclusió de persones amb discapacitats físiques, que podran gaudir d’una part de les festes que fins ara se’ls havia negat. Aquesta iniciativa, tot i que de caràcter testimonial, demostra una obertura de les festes i un pas endavant cap a la modernització necessària perquè tots els tarragonins se sentin part de la festa.

I és que el projecte, que compta amb la participació de Dow des de 2001 i que va impulsar l’Ajuntament de Tarragona, no ha deixat de créixer i ja compta amb més de 200 membres, tots amb moltes ganes de fer soroll i rauxa.

De fet, la ‘Festa per a Tothom’ ha donat el tret de sortida abans de les mateixes festes. La 27a edició del programa va començar amb una sessió informativa de conducció de cadires de rodes per les instal·lacions de Dow. Hi han participat els mateixos treballadors de la planta i estudiants en pràctiques.

La festa grossa, però, comença pròpiament el dissabte, 16 de setembre, en un dels actes més tradicionals de la festa. Es tracta d’una trobada de tots els participants, els membres de Dow i els representants de l’Ajuntament de Tarragona que, amb la samarreta i la gorra representatives de la ‘Festa per a Tothom’, es faran una foto de família i presentaran tots els actes previstos per Santa Tecla. En edicions anteriors, el que és simplement una foto s’ha convertit en una festa pròpiament dita, amb l’animació d’una xaranga, el gegant Martí de Premià i moltes ganes de fer gresca per part dels participants. Per tal de fer un pas endavant en la inclusió, l’acte compta amb el programa en braille, que assegura que les persones amb disminució visual també puguin gaudir-ne. Tot just acabada la trobada, el dia continua amb una escapada a Port Aventura, organitzada amb motiu del 50è aniversari de Dow Tarragona.

Al llarg de les festes, el col·lectiu impulsat per Dow i l’Ajuntament hi serà clarament present, com per exemple a la Crida, un acte en què participa tot el grup festiu i que s’interpretarà, de forma simultània, en llenguatge de signes, perquè les persones amb limitacions auditives també puguin formant-ne part.

Per acabar d’arrodonir la festa de Santa Tecla, el grup festiu participarà en els actes de la Santa Tecla petita, el tradicional ‘Cafè, copa i puro’ i el pregó de festes, que serà interpretat en llenguatge de signes.

Comentarios
Multimedia Diari