Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Una nova eina ajuda a decidir sobre la reconstrucció de pit a dones que han patit càncer

Ha estat creada per professionals de les facultats d'Infermeria i de Medicina de la URV

Redacció

Whatsapp
Una nova eina ajuda a decidir sobre la reconstrucció de pit a dones que han patit càncer

Una nova eina ajuda a decidir sobre la reconstrucció de pit a dones que han patit càncer

Les dones que han patit una mastectomia com a conseqüència del càncer han de decidir si volen o no sotmetre's a una reconstrucció de pit o en quin moment fer-ho. L'opció escollida no sempre compleix les expectatives creades, i davant d'aquesta situació, un grup de professionals de la Facultat d'Infermeria i de la Facultat de Medicina de la URV han creat una eina per ajudar les dones en aquesta presa dea prendre aquestes decisions

Entre un 30% i un 50% de dones diagnosticades amb càncer de mama s’han de sotmetre a una mastectomia. En aquests casos, a l’impacte del diagnòstic del càncer s’afegeix un tractament quirúrgic que en moltes ocasions comporta episodis d’ansietat relacionats amb l’aparença, la sexualitat i l’autoestima de les dones afectades. Per aquest motiu, la reconstrucció mamària es planteja com una opció a considerar en aquest tipus de col·lectiu. Però, tot i que aquesta intervenció ha demostrat els seus avantatges psicològics i econòmics, no sempre garanteix una satisfacció complerta a llarg termini.

Davant d’aquesta situació, Miriam de la Flor i Agustina Sirgo, del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili, i Immaculada de Molina i Mª Jesús Montes, de la Facultat d’Infermeria de la URV, van elaborar un estudi qualitatiu en el qual es van fer entrevistes en profunditat i grups focals. Alguns dels resultats obtinguts es van publicar a la revista Psicooncologia. En aquest treball van avaluar aspectes com l’impacte del diagnòstic del càncer, la informació rebuda davant la intervenció, les experiències en el postoperatori, el compliment de les expectatives o la satisfacció amb la decisió presa.

Entre conclusions obtingudes, es va comprovar que, un cop superada la convalescència de la intervenció, comencen a aparèixer més queixes, sobretot relacionades amb complicacions posteriors i amb el dolor. Arran dels resultats, les investigadores van detectar entre les pacients la necessitat de disposar d’informació real, equànime i adaptada per poder prendre una decisió compartida amb el professional de la salut.

En aquest sentit, van crear una eina per ajudar a conèixer de manera senzilla les implicacions que tindrà reconstruir-se o no la mama després d’una mastectomia. Aquesta eina permet compartir l’opinió de la pacient amb el seu professional de la salut i altres pacients, i també ajuda a prendre decisions. Inclou la informació referent a les diferents opcions després d’una mastectomia: reconstruir-se o no reconstruir-se la mama amb els avantatges i inconvenients que comporta.

L’aplicació està disponible des del mes de novembre en aquest enllaç, i el projecte va ser premiatda amb una beca de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i es va poder completar gràcies a un conveni entre el Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTI), de la Fundació URV, l’Institut d’Investigacions Sanitàries Pere Virgili i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas), de la Generalitat de Catalunya.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También