Valls: Practicar esport adaptat sense ser discapacitat

Alt Camp. Més de 400 alumnes d’ESO van experimentar com era jugar per exemple a bàsquet en cadira de rodes

28 noviembre 2019 17:20 | Actualizado a 29 noviembre 2019 12:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Hi ha activitats amb els ulls tapats que desenvolupes altres sentis, com l’oïda o el tacte», explicaven dues alumnes de l’Institut Serra de Miramar de Valls, Ona Gómez i Júlia Güell. I és que ahir, més de 400 estudiants de segon i tercer d’ESO dels instituts de Valls i d’Alcover van conèixer i experimentar en primera persona com es podia desenvolupar una activitat esportiva patint una discapacitat.

L’activitat va tenir lloc entre el pavelló Joana Ballart i les pistes de futbol del Vilar. La cinquena edició de la jornada Adapta’t a l’esport estava dins de la setena Setmana de les Capacitats, i va durar tot el matí.

«És molt més complicat però està bé que organitzin activitats d’aquest tipus», deia Gómez. Durant el matí, els alumnes van jugar a bàsquet en cadira de rodes, a futbol amb les mans immòbils a l’esquena, córrer amb els ulls tapats i van practicar tennis taula asseguts en una cadira, pilotes amb cascavells o també a ping pong en cadira de rodes.

En total, van realitzar unes onze activitats i anaven canviant per provar-les totes. Compartint aquestes experiències, els joves s’adonen de la complexitat que suposa patir alguna discapacitat i que jugant amb una persona que la pateix aquesta pot tenir millors resultats esportius.

Els alumnes de la Fundació Ginac van preparar diferents coreografies de zumba per a tots els assistents, i els alumnes van ballar cançons modernes al pavelló del col·legi Eugeni d’Ors, situat al costat de les instal·lacions del Vilar.

Una de les activitats era el circuit d’invidents, on també hi havia un company que feia de guia, i el jove podia aprendre a donar instruccions a l’altra persona.

Sortejar obstacles

En una part de la pista del Vilar s’hi realitzava l’slalom. Els alumnes en cadira de rodes havien de passar per obstacles. A la mateixa pista del Vilar jugaven a Boccia. Es tracta del nom d’un esport similar a la petanca. S’hi pot jugar individualment o per equips, i és un esport paralímpic. «No coneixia pas això però m’ha agradat molt», li deia un alumne a un altre mentre s’esperaven per tornar a jugar.

El director tècnic d’activitats del Patronat d’Esports de Valls –una de les entitats organitzadores de la jornada–, Eduard Moreno, destacava que «valorem positivament aquestes activitats però no han de quedar puntualment sinó que els instituts han de seguir treballant els valors i les activitats amb gent amb capacitats diferents. És una realitat que sempre hi ha estat però estava amagada o es volia amagar». Afegia que «hem d’aconseguir que això sigui normal i no una excepcionalitat. I fer acivitats amb capacitats diferents, a més, són molt importats perquè visualitzen i aporten diferents valors. Però s’ha de seguir treballant en tots els àmbits».

La jornada estava organitzada pel Patronat Municipal d’Esports, el Consell Esportiu de l’Alt Camp, l’Institut Jaume Huguet, la Federació Mestral-Cocemfe Tarragona i la Fundació Ginac.

Normalització del col·lectiu

Tots els actes de la Setmana de les Capacitats tenen l’objectiu d’aconseguir la plena normalització del col·lectiu en la societat mitjançant la informació i suport de les accions de les entitats que treballen en aquest sentit.

Les activitats finalitzaran demà dissabte amb una festa al Pati, on les diverses entitats vallenques que treballen amb aquest col·lectiu oferiran tallers i activitats de divulgació. A dos quarts d’una del migdia tindrà lloc la lectura de consignes i parlament institucional. A continuació es farà l’actuació castellera de la Colla Castellers per la Il·lusió. A tres quarts d’una hi haurà una Dance Mob: Balla per les capacitats, a càrrec de l’escola Infinity Dansa.

La Taula de les Capacitats és l’òrgan de participació que proposa i organitza actuacions per tal de garantir la igualtat d’oportunitats de totes les persones amb capacitats diverses de Valls i alhora vetllar pel seu compliment.

Comentarios
Multimedia Diari