Valls, a només 500 dies deles Festes Decennals de 2021

És una cita que esperen amb emoció tots els veïns i veïnes de la capital de l’Alt Camp. Començarà el divendres 29 de gener i s’allargarà fins al diumenge 7 de febrer

17 septiembre 2019 16:00 | Actualizado a 17 septiembre 2019 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Queden 500 dies per les Festes Decennals de Valls. Una cita que esperen amb il·lusió totes les vallenques i vallencs i que se celebra tots els anys acabats en 1. El proper desenari tindrà lloc entre el divendres 29 de gener i el diumenge 7 de febrer de 2021, sumant un total de deu jornades festives.

Un dels plats forts de les Decennals 2021 serà l’orgue de la ciutat que s’ubicarà a l’església de Sant Joan. Tot i que es preveu que l’estrena sigui poc abans de la festa gran, diferents comissions han coincidit en la voluntat que el nou instrument tingui un marcat protagonisme durant els deu dies candelers. Més enllà del seu ús litúrgic, es programaran diferents concerts que posaran de manifest el repertori divers i plural que pot interpretar. Un altre dels al·licients serà veure el mateix dia de la Candela l’enlairament dels pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls al costat del moble de l’orgue, el disseny del qual s’ha inspirat en les construccions humanes que els vallencs han exportat arreu.

El piromusical de 2011 va ser l’acte de cloenda de la celebració i un dels que va deixar més emocions en les retines de vallenques, vallencs i visitants.

De fet, des de fa tres edicions el castell de focs de la Festa Major de Sant Joan ha adoptat la morfologia de piromusical, evidenciant l’aposta per aquesta modalitat pirotècnica i el valor que se li dona a la ciutat.

La comissió de pirotècnia ha visionat durant aquest estiu diferents espectacles piromusicals per sospesar quin pot ser el millor projecte artístic per a les Decennals 2021. La zona per a la seva execució continuarà sent la del passeig Josep Tarradellas.

L’organització de les Decennals no s’ha aturat, sino que s’ha treballat en l’estructura interna de funcionament i en l’anàlisi dels escenaris potencials per ubicar les actuacions. Així mateix, les comissions han començat a esbossar algunes idees, que aniran prenent forma en els pròxims mesos.

L’origen de les Decennals

El dia 28 de gener de l’any 1791, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat local de preveres presidida pel Dr Jaume Cessat, el Dr Pau Baldrich Martí –marmessor d’un llegat de Josep Perellada Salabert– i els regidors de l’Ajuntament de Valls. A partir del llegat, es va signar el document que estipulava que cada deu anys es faria una solemne processó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela.

La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d’assistir tots els sacerdots de la localitat i l’Ajuntament de la ciutat procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques. Des d’aleshores, de deu en deu, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari. El mateix any de 1791 consta la primera referència explícita a castells a la ciutat de Valls, amb la documentació d’uns «Nois de Castells», per als quals el rector va comprar roba. Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela van ser proclamades l’any 1991 festa tradicional d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, que les va reclassificar com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010.

Des de la darrera edició de 2011 l’organització recau en la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.Així doncs, l’organització serà escrupulosa amb els continguts rituals i amb el llegat ritual de la celebració.

Comentarios
Multimedia Diari