Valls repara les esquerdes del campanar de Sant Joan

S’hi havia d’actuar d’urgència, ja que hi ha risc que caigués alguna pedra. Des de fa unes setmanes una empresa hi està treballant

09 junio 2020 06:40 | Actualizado a 09 junio 2020 08:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un dels edificis més emblemàtics de Valls està en obres. La cúpula de l’església de Sant Joan presentava esquerdes, concretament la part alta del campanar, on la pedra s’ajunta amb el ferro de la construcció.

La cúpula s’havia de reparar d’urgència, ja que hi havia risc que caigués alguna pedra. Fa unes setmanes que una empresa hi està treballant. Quan hi estaven actuant van veure que hi havia més parts afectades a dalt dels pinacles. Això ha fet endarrerir els treballs. «Els problemes del campanar són d’origen entre els anys 1895 i 1897», diuen des de la Parròquia de Sant Joan. Es preveu que els treballs costin uns 20.000 euros i estiguin enllestits abans de la Festa Major de Sant Joan.

Les obres de construcció d’aquest giny de pedra i ferro van començar al mes de març de 1896. L’autor del projecte va ser l’arquitecte barcelonès Francesc Villar i de l’execució de les obres es va encarregar el mestre vallenc Joan Oller. Després d’uns mesos, durant la festivitat de Santa Úrsula de l’any 1897, el campanar nou va ser beneït en un acte que va suposar un gran esdeveniment per la ciutat.

El campanar de Sant Joan és un símbol de la ciutat i és el més alt de tot Catalunya

Al llarg dels anys, la pedra calcària utilitzada a l’obra va ser causant d’un greu procés de degradació de l’estructura. Els treballs realitzats per la Comissió prorestauració del campanar de Valls i les aportacions econòmiques de molts vallencs va permetre la consolidació i restauració de tota la pedra de la part superior de l’edificació, mitjançant un treball laboriós que va començar l’any 1984.

Més esveltesa

«Perquè el campanar tingués més esveltesa es va jugar amb el ferro i la pedra que recobreix l’estructura. Això permetia que fos tan alt», remarquen des de la Parròquia de Sant Joan. Afegeixen que «després de més de 30 anys, alguns dels problemes s’han tornat a reproduir».

Amb 74 metres, el converteix en el campanar més alt de totes les esglésies parroquials de Catalunya i la segona torre religiosa més alta de tota la península.

Des del replà de les campanes es poden albirar els pobles i camps de fins a cinc comarques diferents: Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Conca de Barberà i l’Anoia. I és que el campanar de Sant Joan és un símbol de la capital de l’Alt Camp i regularment s’hi fan visites guiades.

Comentarios
Multimedia Diari