Vila-rodona està farta dels barracons escolars

La localitat esperava una nova escola, mentre que per a la Generalitat no és urgent 

20 mayo 2019 07:26 | Actualizado a 20 mayo 2019 07:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Indignació i decepció» són els mots més emprats a Vila-rodona quan es parla de la situació de la provisionalitat continuada en què es troba l’escola del municipi, el Col.legi Bernardí Toldrà, que pren el nom de qui fou monjo de Santes Creus, d’orígen vila-rodoní.

Són 11 anys d’aules prefabricades, després que el juliol de 2008 fos enderrocat l’antic edifici escolar, per l’aparició d’unes deficiències estructurals. De llavors ençà, els 131 alumnes, des de P-3 fins a 6é de Primària, estudien en quatre barracons que el departament d’Ensenyament va col.locar.

El malestar entre la comunictat educativa, l’Ajuntament i ciutadans, ha anat en augment al llarg de tants anys «de promeses que no s’han complert», subratlla l’alcalde Ramon Bricollé, el qual fa memòria «de les moltes reunions mantingudes, abans com a regidor en l’oposició i ara com a batlle, amb consellers i directors territorials d’Ensenyament. Tot han estat falses expectavives i declaració de bones intencions».

L’experiència decebedora més recent VA SER el passat 30 d’abril, quan el punt de mira de Vila-rodona estava posat en el llistat que el departament d’Ensenyament va fer públic, i en comprovar que «la construcció de la nova escola no hi era, malgrat que el conseller Josep Bargalló, en la seva visita al poble, el novembre passat, assegurà que, la nostra, era prioritat», explica l’alcalde.
Emergència

Bricollé comenta que a principis de maig el Consistori, mestres i AMPA van mantenir una reunió, al col.legi, amb el director territorial d’Ensenyament a Tarragona, Jean Marc Segarra, el qual va justificar l’exclussió de l’escola local, del llistat, al.legant que «les construccions aprovades responen a situacions d’emergència».

La sortida plantejada pel Departament passa per que l’Ajuntament de Vila-rodona assumeixi el cost de licitar la redacció del projecte per bastir el nou centre escolar, «amb una despesa que no és a l’abast del pressupost municipal, amb l’agravant que són diners sense retorn», segons l’alcalde.

Ademet «la necessitat de negociar el conveni» que, de signar-se, podria reduïr el període d’espera per l’equipament. La nova escola era un dels punts forts del programa electoral de l’equip de govern. Bricollé, que revalidarà l’alcaldia, ja que Som-hi Vila-rodona és la única candidatura que es presenta-vol resoldre d’una vegada per totes l’endèmic dèficit escolar. I és que a l’Ajuntament disposen d’un projecte de nova escola, a construir en el mateix solar on hi ha els mòduls, amb els 6.000 m2 de superfície que pertoquen per a un centre d’una sola línia, a tocar de la Llar d’Infants i el Pavelló Esportiu. 

L’alcalde assegura que el problema de les argiles expansibles que van provocar al seu dia les esquerdes a l’edifici enderrocat «està superat amb el micropilotatge als fonaments, com es palesa en els edificis adjacents».

La indignació al poble és màxima. Durant el curs, els escolars han de sortir al carrer per anar d’un mòdul a l’altre, a l’hora d’accedir al menjador o per anar la lavabo, tant si plou, fa vent o el fred és intens. A tot plegat, l’Ajuntament encara s’ha de fer càrrec de la reparació i manteniment dels obsolets barracons (avaries elèctriques, calefacció, goteres, pintura interior i exterior) que implica una despesa anual de 6.000 euros; i això ja fa onze anys que dura.

Comentarios
Multimedia Diari