Censen la tercera colònia de gavina corsa més nombrosa de Catalunya al Port de Tarragona

Els tècnics cartografien 380 nius i anellen més de 200 polls d'aquesta espècie amenaçada d'extinció

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i dels departaments de Medi Ambient del Port de Tarragona i de l'Ajuntament han censat i marcat amb anelles la població de gavina corsa que ha niat en els últims mesos, per tercer cop, en un lloc d'accés restringit del moll de la Química. L'operació conjunta ha permès cartografiar i censar 380 nius i anellar 236 de les 700 cries localitzades, amb l'objectiu de conèixer els desplaçaments d'aquests exemplars, que pertanyen a una espècie amenaçada d'extinció a Catalunya. La colònia del Port de Tarragona, atreta principalment pel rebuig de la flota pesquera, és la tercera en nombre d'exemplars de tot el territori català.

L'operació de cens i anellament permetrà conèixer els moviments migratoris d'aquesta espècie amenaçada en un moment en què sembla que canvia les zones protegides per entorns portuaris lliures de depredadors. Concretament, el nombre final de polls anellats en aquesta actuació ha estat de 236, dels 700 que hi ha. Cal tenir en compte, però, que el procés no pot excedir els 75 minuts i hi han treballat quatre equips de quatre persones cadascun per tal de portar a terme l'anellament de forma molt ràpida perquè els polls no s'estressessin.

La productivitat de la colònia ha estat sorprenent, i és que són coneguts els desplaçaments d'adults de la colònia que volen des del delta de l'Ebre fins al port tarragoní per aprofitar el rebuig de la flota pesquera. De fet, aquesta colònia és la tercera en nombre d'exemplars de tot Catalunya. Malgrat la seva mida, la gavina corsa no té a veure amb els gavians que abunden al litoral català. Té el bec vermell amb la punta groga i les potes grises. Els joves, molt marrons, tenen la cua totalment negra. És una espècie endèmica de la Mediterrània, on cria en pocs indrets, i a Catalunya presenta dues terceres parts de la seva població mundial.

El Departament de Medi Natural té un pla de recuperació de la gavina corsa aprovat l'any 2004 i realitza el seguiment de les poques poblacions existents vigilant les zones de cria, regulant les activitats científiques, esportives i comercials que tenen lloc a les proximitats de la zona de nidificació, senyalitzant adequadament la seva presència. L'èxit de nidificació de cria al Port de Tarragona constata la bona col·laboració entre administracions i entitats per conservar i gestionar les poblacions existents d'espècies protegides, segons la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari