Construiran murs de contenció per aturar l'esquerda de Barberà de la Conca

Generalitat, Diputació i Ajuntament fan pinya per resoldre l'esvoranc detectat l'any 2011 amb un projecte que costarà uns 500.000 euros

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Barberà de la Conca confia en què la construcció de murs de contenció pot ser la solució a la greu esquerda que travessa el poble d’est a oest. L’esvoranc es va detectar l’estiu del 2011 i a poc a poc ha anat creixent. Actualment fa 240 metres de llargada. De la trentena de cases afectades hi ha un únic immoble, el més perjudicat, que es va haver de desallotjar. Per primer cop aquest divendres els màxims titulars al territori de la Generalitat, la Diputació i Ajuntament han fet una visita conjunta a alguns dels immobles com a mostra de suport al mig miler de veïns del poble i s’han compromès amb el projecte, pressupostat en 500.000 euros. Està previst que s’enllesteixi en un mes i passi a licitació.

«Començar a respirar». Això és el que vol l’alcalde Marc Rovira, que batalla contra aquesta esquerda, apareguda oficialment durant l’estiu del 2011, si bé molts havien notat el problema un any enrere. «Ma mare ja em deia l’estiu del 2010 que una porta no ajustava bé i era pels moviments, després ho hem deduït», afegeix Ramon Ribas, el propietari de l’immoble més afectat del poble i l’únic desallotjat. «Ens va trucar l’alcalde el 24 de desembre del 2012, des d’aleshores la meva mare, de 84 anys, que vivia sola a la casa està amb nosaltres a Montblanc», afegeix el veí.

«Tot aquest temps ha estat un patiment terrible, el millor, de fet, ha estat tancar porta i marxar i distreure’s amb la feina o com fos», ha manifestat, desolat, el veí. Ramon Ribas ha hagut d’afrontar alguns arranjaments d’urgència, sobretot a la teulada, perquè amb les pluges no li causessin més danys, «perquè llavors sí que ho perdríem tot, i guardem les factures, però moltes coses no les vull tocar perquè es vegin», ha afegit. L’esquerda travessa pel mig el poble. En alguns punts el gruix arriba als 6 centímetres, però si s’observa el moviment en superfície, encara és superior, fins als 10.

La seva casa, la que presenta més danys de Barberà de la Conca, és un dels immobles que han visitat el president de la Diputació, Josep Poblet, i el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, acompanyats de l’alcalde. També han visitat l’església, tancada al culte, per on l’esquerda discorre per fora i per dins.

Els tècnics han confirmat que l’origen i l’evolució de l’esvoranc es deu a un cúmul de causes, que passen per la construcció del poble amb una accentuada inclinació posant al límit els murs de contenci , així com l’evacuació d’aigües, la profunditat de l’esquerda, entre d’altres.

 

Problema difícil de resoldre

El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, ha manifestat que la clau passa per executar diverses solucions que toquin totes les tecles (constructiva, geològica, d’aigües, etc.). «No hi ha una única solució perquè no és un únic problema», ha constatat el delegat del Govern.

Valeri Consultors Associats han estat els encarregats d’analitzar l’esquerda i han proposat el projecte de murs de contenció, que ja es va presentar públicament als veïns a finals de l’any passat. De fet, aquesta sempre ha estat la millor sortida que s’ha mantingut sobre la taula des dels inicis de la problemàtica.

Ara el projecte es troba en la seva recta final a l’espera dels darrers sondejos. «Són un conjunt de murs de contenció des de la part baixa del poble fins a l’església, i es pretén, per seccions, anar frenant el moviment, i només quedaria el romanent del moviment a més profunditat, confiem molt en aquest projecte», ha explicat l’alcalde, que estima en uns 500.000 euros el seu cost, menys del que es preveia inicialment.

En relació amb els danys que ha provocat l’esquerda, l’alcalde ha manifestat que ara per ara tots els esforços s’han de concentrar en aturar el moviment. «Pas a pas», ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari