Cronificació de les mancances culturals

Abisme. En el debat electoral sobre cultura es constatà l’enorme distància entre Tarragona envers altres ciutats catalanes

25 mayo 2019 17:08 | Actualizado a 25 mayo 2019 17:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Col·legi d’Arquitectes ha acollit aquesta setmana el debat sobre cultura, convocat per l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya. Ple fins a la bandera, ha estat conduït pel periodista Gerard Recasens. Dues formacions han enviat els caps de llista: Pau Ricomà (ERC) i Dídac Nadal (Junts x Tarragona). Els socialistes delegaren Begoña Floría; Ciutadans, Francisco J. Domínguez; el PP, Óscar Urgel; la CUP, Àlvar Calvet; i En Comú Podem, Àngels Pérez. 

Els participants, excepte el PSC, coincideixen: la ciutat no ha avançat. Així, allò que no era un problema fa quatre anys –l’estat dels teatres– fou un dels temes que més espurnes féu saltar. Tres partits en parlaren en el primer bloc en què s’exposaven els eixos principals.

Junts considerà que «la situació era greu»; ERC ho titllà de «vergonya» i «precarietat sense dignitat»; Ciutadans apuntà que «deixen molt que desitjar» i «no s’han posat els mitjans econòmics suficients». La CUP incidí en les distàncies entre els Jujol i el PSC en el no acord sobre el Centre d’Interpretació de l’arquitecte tarragoní al Metropol. 

Junts recordà que el dia de l’enfonsament del sostre del Tarragona, a la nit hi havia programada funció. ERC hi afegí els «problemes d’accessibilitat per als discapacitats»; introduí, com el 2015, que els centres cívics fossin teatres de proximitat –s’hi adheriren el PP, la CUP i els comuns–, i assegurà que «la falta de manteniment també es produïa en restes patrimonials, escoles i estadis». El PSC treia aigua per la borda, esgrimint un –escàs– pressupost de 200.000 euros en reparacions, i prometent que buscarien responsables del fallit Tarragona. 

Problemes eterns

Altres mancances detectades en els debats de 2011 i 2015 continuen vives, com la insuficiència bibliotecària, el Banc d’Espanya o la Tabacalera. El PP vol una biblioteca del segle XXI al primer, mentre el PSC aposta pel segon com edifici cultural, idea criticada per Ciutadans: «no prometin el que no poden complir».

Els taronges aposten per una biblioteca a l’aparcament de Jaume I, mentre que Junts x Tarragona creu en «una xarxa de biblioteques cohesionadores entre els barris». La CUP promet un espai polivalent a Ponent i l’alliberament d’un altre en cada barri, decidit participativament. Ciutadans defensà dotar de majors usos culturals equipaments com la catedral o la pedrera del Mèdol.  El PSC argumentà que «ningú ho pot fer més ràpid».

La feina de les entitats fou vista positivament per tothom. Junts criticà l’absència de l’Ajuntament explicant que «no les ajuda i que cal donar capacitat al teixit cultural». Ho enllaçà amb la demoledora constació que «la desinversió en cultura dels 12 anys de Ballesteros ha estat entre el 60 i el 80%», i que «mentre a Girona l’Ajuntament inverteix 150  euros anuals per ciutadà en cultura, a Tarragona només 50». 

Superar el 0,94%

Davant dels esforços que el PSC deia que s’han realitzat, ERC assegurà que «hi ha molt camí per córrer ja que cultura només és el 0,94 % del pressupost municipal». El PP i la CUP també volen més recursos, i els segons conclogueren que «l’Ajuntament treballa d’esquena a la ciutadania», amb exemples d’exclusió com el projecte Chartreuse o la plataforma Oppida. Ciutadans recordà el malestar existent entre «entitats geganteres que no surten al seguici», i que «cal deixar de posar impediments»; mentre que el PP féu memòria de la importància del Carnaval.

Aquest partit, fins ara soci de govern dels socialistes, fou dur sobre la gestió de les xarxes i comunicació on line, contrastant la despesa de la fins ara regidoria socialista de cultura i els resultats insuficients. Ciutadans apuntà que «la inadequada difusió produeix el desconeixement del que es fa». 
 

Comentarios
Multimedia Diari