David Baró: 'El cine ha afavorit mites i ports sobre la hipnosi'

‘Nostàlgia’ és l’espectacle que dissabte, el també hipnòleg, presentarà al Teatre Magatzem de Tarragona en el marc del 13è Festival Internacional Teatre Màgic

21 noviembre 2019 13:50 | Actualizado a 22 noviembre 2019 14:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

David Baró (Sabadell, 1976) és mentalista, hipnòleg, escriptor, conferenciant i formador de venedors mitjançant tècniques de mentalisme. És també el delegat a Sabadell de la Societat Internacional d’Hipnosi Clínica. Aquest dissabte, a les 20.30 hores, visitarà el Teatre Magatzem de Tarragona amb el seu espectacle Nostàlgia, en el marc del 13è Festival Internacional Teatre Màgic. Ha sorprès al públic per endevinar ‘La Grossa de Cap d’Any’ el 2014, escapar-se dels taurons de l’Aquàrium de Barcelona i conduir una moto de competició pel circuit d’Alcarràs amb els ulls tapats.

Parlen de vostè com una de les figures revelació en el món del mentalisme.

Avui dia em dedico al mentalisme d’espectacle, la formació corporativa com a professor de venedors amb tècniques de mentalisme i tinc la meva pròpia clínica d’hipnosi. Tot això, és un punt diferenciador respecte a altres mentalistes.

Què és ‘Nostàlgia’?

En l’espectacle barrejo il·lusionisme amb tècniques reals de la ment, en cap moment el públic sabrà quan acaba la ment i comença el truc, si n’hi ha. Mentre que en la màgia tot té un secret, en el mentalisme, com que hi ha una part real, l’espectador està confús.

Què diferencia el mentalisme de la hipnosi?

A dalt de l’escenari, el mentalisme té una part d’il·lusionisme i una altra de realisme, perquè la psicologia, la programació neurolingüística i la hipnosi són reals. Tot això, a vegades, desconcerta a l’espectador i la pregunta que es fa és si tinc poders mentals o hi ha algun secret. Tinc unes capacitats mentals perquè les he estudiat, però no tinc poders. Llavors, vaig pensar que les tècniques del mentalisme podrien ser utilitzades pels venedors, i que recullo en el llibre El vendedor hipnótico. En canvi, la hipnosi té una part d’espectacle i una part terapèutica.

Pot vendre a una persona alguna cosa que no vol comprar?

No. Que una persona acabi comprant un producte que no vol, suposaria que l’he manipulat.

Quina és la diferència entre manipular i persuadir?

L’objectiu. Persuadim perquè un producte, que ja volies, t’agradi més. Mentrestant, en el moment que et venc una cosa que no funciona o t’estafo, el que faig és manipular. Tot i que en el fons les tècniques són les mateixes, la diferència és l’objectiu. No es tracta d’intentar que la gent compri coses que no vol, és a dir, que actuïn en contra de la seva voluntat perquè seria manipular. Als venedors els hi dono eines mentals perquè millorin la qualitat de la seva comunicació amb el client.

Tots som suggestionables?

Sí, però hi ha persones més suggestionables que d’altres. I depèn de la ment de cada persona. Entre el públic busco les persones més suggestionables.

Quines són?

Partint de la base que hi ha un 10% de la població que és hipnotitzable, en un teatre de 100 persones n’hi haurà mínim 10 que són hipnotitzables. Si és una persona hipersuggestionable, amb 10 minuts la puc hipnotitzar.

Com hipnotitza una persona?

A través de la veu i la podria hipnotitzar per telèfon. Influeix la cadència, les paraules, el to...

I què pot arribar a fer?

Depèn d’ell o d’ella. Ningú farà res en contra de la seva voluntat estant en hipnosi. És un estat en què podem potenciar les característiques pròpies.

La hipnosi té efectes després?

El concepte d’ordre post hipnosi s’ha tret molt de context. La meva especialitat és el tabaquisme, ajudo a la gent a deixar de fumar amb la hipnosi i intento gravar en el seu inconscient una ordre post hipnòtica, que el tabac els hi farà fàstic, però no dura eternament, és per ajudar a superar la dependència. El cinema ha afavorit mites i pors sobre la hipnosi.

En la seva vida personal, com aplica el mentalisme?

No puc evitar llegir a les persones del meu entorn perquè és de formació professional. Els meus fills saben que no poden dir-me mentides.

Va endevinar el sorteig de ‘La Grossa de Cap d’Any’ el 2014.

Sí. No vaig comprar el dècim i el sorteig va quedar desert. Va ser un bon número de mentalisme d’espectacle al programa de ràdio Versió Rac1. En un foli vaig escriure la predicció, que van signar el Toni Clapés i col·laboradors del programa. Es va guardar en un sobre i es va dipositar en una urna a l’estudi. Per a assegurar la total transparència del procés, es va poder vigilar en streaming durant les 24 hores següents fins que es va obrir el sobre. Estic molt orgullós.

Comentarios
Multimedia Diari