Demanen 18 anys de presó per a un hacker de Vila-rodona

Accedia les pàgines, d’on treia dades personals i correus. Molta informació la divulgava en seu compte de Twitter

| Actualizado a 14 julio 2020 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un suposat hacker de Vila-rodona, acusat d’haver accedit il·legalment a un total de 41 pàgines web de diferents organismes i entitats, s’enfronta a una pena de 18 anys de presó per cinc delictes continuats d’accés no autoritzat, quatre més continuats de descobriment i revelació de secrets per apodorar-se de dades reservades de caràcter personal enregistrades en fitxers i suports, i finalment dos més de continuats de danys informàtics.

La Fiscalia, en el seu escrit d’acusació provisional, demana també el pagament d’una multa de 10.800 euros, que mentre duri el temps de la condemna estigui inhabilitat per qualsevol ofici o professió vinculat a la prestació de serveis informàtics i també prohibició d’accés a una xarxa de telecomunicacions i contractació de serveis d’internet a través de prestadores de serveis de telecomunicacions, prestadores d’accés a una xarxa de telecomunicacions o de serveis de la societat de la informació per un període d’un any superior a la pena de presó que se li imposi.

En concepte de responsabilitat civil, s’enfronta a pagar 165,55 euros a la Fundación de Ferrocarriles Españoles, 1.095,60 a Fhecor Ingenieros Consultores SA i 500 a Tesoro Público. I finalment, el Ministeri Públic demana que el material decomissat, una vegada formatat, es procedeixi a la seva destrucció.

Xarxes socials

L’acusat és un veí de l’esmentada localitat de l’Alt Camp que el 2 de febrer de 2012 va enregistrar un compte a la xarxa social Twitter. S’atribuïa la pertinença al moviment Anonymous, mitjançant la inclusió de logotips i lemes relacionats. Utilitzava també informació identificativa de la denominada Operación Catalunya a través del hastag #OpCatalunya. L’acusat, que tenia fins amb 1.232 seguidors a l’esmentat compte, té el seu domicili a Vila-rodona. 

El relat del fiscal segueix apuntant que el processat, «amb propòsit i finalitat d’introduir-ser en diferents pàgines web, sense el permís dels administradors de les mateixes, va obtenir informació i dades reservades o secretes i va posar aquesta informació a disposició de tercers». Els atacs es van realitzar entre el 17 de desembre de 2017 i el 27 de febrer de de 2018.

Amb aquest sistema, per exemple, el processat va realitzar un atac a la pàgina web de la Fundación de Ferrocarriles Españoles. Allí, va eliminar dades d’accés a l’administrador de la web, creant-ne una de nova així com noves entrades en el tauló de notícies, reivindicant l’autoria de l’atac. Va modificar taules de les bases de dades de la pàgina i va accedir a taules, dades personals de filiació, noms d’usuari, comptes de correu electrònic i contrasenyes.

I el 8 de febrer de 2018, a través d’aquest compte, va publicar dos missatges amb informació relativa a aquest atac. En el primer, publicat a les 12.47 hores, va reivindicar l’atac mostrant quatre imatges que contenien una mostra de la informació recollida a través de la intromissió il·legítima en la seva base de dades i una captura amb la modificació de la pàgina web. També incloïa etiquetes con #Anonymus, #OpCatalunya i #FreeCatalanPoliticalPrisioners. En el segon missatge, publicat a les 13.26 hores, va mostrar captures i contrasenyes enregistrats a la pàgina web.

Un servidor d’Itàlia

En altres casos, com quan va entrar a la web del Centro de Astrobiología del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), va utilitzar un servidor d’Itàlia per ocultar la seva adreça IP. Va agafar noms, cognoms i adreces de correu electrònic de persones vinculades a aquesta web. Posteriorment, aquesta informació la va fer públic a través del seu perfil de Twitter.

En la majoria dels atacs, va obtenir els noms dels usuaris, les contrasenyes i els correus electrònics. També dades bancàries i de PayPal.

El 27 de febrer de 2018, els agents, amb autorització judicial, van precedir a entrar en el domicili del sospitós per tal d’escorcollar-lo. Es van confiscar d’un ordinador de sobretaula, un disc dur extret de l’ordinador, una pendrive i un telèfon mòbil. 
 

Comentarios
Multimedia Diari