El castell de Vallmoll tornarà a la seva esplendor amb la restauració de les torres

La setmana passada van començar les obres de rehabilitació del monument, en el marc d’un projecte d’àmbit comarcal que pretén posar en valor el patrimoni cultural de l’Alt Camp

04 octubre 2020 07:50 | Actualizado a 04 octubre 2020 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Aquest projecte ha estat una veritable carrera de fons», afirmava aquesta setmana l’arquitecte Miquel Orellana, tot tornant la vista enrere. Ell es troba al capdavant de la rehabilitació del Castell de Vallmoll des de gairebé els seus inicis. Fent una retrospectiva ràpida, ja fa un bon grapat d’anys que sentim a parlar de les obres de remodelació d’aquest castell i és que han passat més de 20 anys des d’aquella primera intervenció que es va dur a terme als anys noranta. Aquest va ser el punt d’inici d’unes millores que han anat adequant i remodelant pas a pas l’espai en diferents fases. Ara, el castell vallmollenc torna a estar d’actualitat, ja que la setmana passada van començar les obres de restauració de les dues torres de l’ala oest i del condicionament dels patis interiors. Podriem dir que l’espai es troba ja en una mena de ‘principi del final’, perquè aquesta és una important fase d’obres que permetrà, per fi, que el monument sigui un espai visitable i convertir-lo en un potent atractiu patrimonial i turístic del conjunt de la comarca de l’Alt Camp.

Però, què es farà al Castell de Vallmoll? Es restauraran les dues torres de l’ala oest amb la incorporació d’elements que no es van poder executar en fases anteriors, per fer-les accessibles per a la visita al públic i per a poder fer tasques de manteniment, fet que avui no és possible. També es condicionarà una part dels patis interiors per millorar l’accessibilitat dels visitants. Pel que fa al pati est, es millorarà i reforçarà el paviment i en el cas del pati oest es duran a terme treballs de conservació de les restes de murs, restes arquitectòniques i restes arqueològiques i es consolidaran altres treballs com la il·luminació exterior o la finalització de les instal·lacions de climatització de l’ala est. Per tal de continuar amb les investigacions científiques dels orígens i formació del castell, es realitzarà una intervenció arqueològica en extensió.

A efectes de volum, el castell original era el doble del que veiem actualment

Aquests dies les obres són ben visibles des de l’exterior de l’edifici i es calcula que podrien tenir una durada d’uns sis mesos. Per seguretat, un dels accessos al castell ha quedat tallat al pas. Aquesta actuació, però, forma part d’un projecte molt més gran i que té un abast d’àmbit comarcal. A banda del castell vallmollenc, també es contemplen altres obres en 7 municipis més de l’Alt Camp amb un objectiu ben clar: dinamitzar el moviment turístic a la zona gràcies al patrimoni cultural. El projecte comú porta el nom d’ Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra i està impulsat pels ajuntaments sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb el cofinançament dels fons europeus FEDER, tram local i del Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. L’actuació al castell de Vallmoll està valorada en uns 400.000 euros, però el pressupost del projecte global és d’2,1 milions.

Història d’unes obres

Si mirem enrere, la història de les obres del Castell de Vallmoll es remunta a la dècada dels noranta. En aquell moment es va fer una consolidació d’emergència de les torres i es va veure que s’havia de fer una actuació per fases. L’arquitecte Miquel Orellana, va agafar les regnes del projecte a la segona fase que va tenir lloc l’any 2008 amb la consolidació de l’estructura dels murs de l’ala est del castell. Tot i això, al darrere hi ha un treball multidisciplinar, amb la participació també d’arqueòlegs i professionals de molts àmbits. Pel que fa a la fase 3, no es va poder fer per la crisi econòmica però es va recuperar l’any 2017. Entre mig, es va dur a terme la fase quarta, relacionada amb aspectes arqueològics que «ens va permetre treballar amb rigor científic», puntualitzava al Diari l’arquitecte. Després de totes aquestes actuacions quedaven pendents les torres, que no es podien visitar. «Ara tirem endavant aquesta cinquena fase, que s’afegirà al relat expositiu», va afirmar Orellana. Les intervencions que s’han anat fent al llarg d’aquestes dues dècades, sobretot les del 2017 a l’ala est, demostren l’alçada i volumetria que tenia aquest imponent castell. En aquest sentit, l’arquitecte va relatar que «era més gran del que podem veure. No estem fent una reconstrucció en la seva totalitat; a efectes de volum podríem dir que era el doble que ara».

El Castell de Vallmoll data del segle XII, «es va vestir al segle XV però té una façana renaixentista», va relatar Orellana, explicant l’evolució de l’edifici. El darrer propietari del castell el va vendre als anys quaranta a l’Ajuntament de Vallmoll, per 10.000 pessetes.

«Un abans i un després»

«Això donarà una bona empenta al castell perquè és una obra importantíssima», explicava al Diari l’alcalde de Vallmoll, Josep Lluís Cusidó. «Hem fet moltes obres al poble, però aquesta marcarà un abans i un després», afegia. Aquesta, però, no és la fase definitiva, ja que encara quedaria pendent una última embranzida per acabar el castell però que depèn de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment i «encara no tenim data», deia l’alcalde. Amb aquesta fase culminarien, per fi, les obres del Castell de Vallmoll, tot i que els treballs actuals ja permetran que l’espai sigui visitable i que veïns i forans puguin descobrir el monument com no s’havia vist abans.

Comentarios
Multimedia Diari