El Govern frena el nou Fòrum Judicial de Tarragona per manca de finançament

Mundó afirma que s´exploraran fórmules per aconseguir recursos, com la venda del solar de l´antiga presó

19 mayo 2017 19:35 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha anunciat aquest divendres que el nou Fòrum Judicial de Tarragona no es podrà desenvolupar a curt termini per manca de finançament. Tot i que l’anterior executiu havia situat la seva posada en marxa l’any 2018, Mundó ha reconegut que el Departament no pot assumir, a dia d’avui, els 64 MEUR que costa el projecte. Després de reunir-se amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el conseller ha avançat que ambdues institucions posaran en marxa la setmana que ve una comissió per analitzar vies de finançament alternatives. Segons Mundó, el projecte continua sent prioritari per acabar amb la dispersió de les seus judicials de la ciutat. Una de les opcions passaria per vendre el solar de l’antiga presó, que des de la inauguració de Mas d’Enric acull un centre obert. D’altra banda, el conseller ha anunciat una inversió de 2,5 MEUR per tal d’efectuar millores a l’actual edifici de l’Audiència Provincial.

El Govern ajorna per motius econòmics la construcció del Fòrum Judicial de Tarragona, que està previst en un solar pròxim a l’Hospital Joan XXIII. Amb motiu d’una reunió amb l’alcalde i altres representants del consistori tarragoní, Mundó ha justificat que el Departament només disposa d’un pressupost d’inversions de 24 MEUR i que, en aquests darrers anys, ha hagut de prioritzar el manteniment de la plantilla de treballadors i les actuacions de manteniment d’edificis davant la construcció de nous equipaments.

Malgrat tot, Mundó ha garantit que la construcció del nou edifici judicial, amb un cost estimat de més de 60 MEUR, segueix sent “un objectiu prioritari” del Govern. El conseller ha avançat que, de bracet amb el consistori tarragoní, exploraran diverses fórmules per obtenir recursos, com ara recórrer a la participació del sector privat. Una opció que pren força, però, és posar a la venda el solar de l’antiga presó. Aquesta mesura comportarà el trasllat de l’actual centre obert, un projecte que Mundó té previst anunciar en les pròximes setmanes.

El seu antecessor, Germà Gordó, havia situat el nou Fòrum Judicial com un dels projectes prioritaris dins del Pla director d'equipaments judicials. Les últimes previsions apuntaven que l’edifici podria ser una realitat el 2018, però l’actual conseller ha lamentat que, a hores d’ara, no s’han pogut assolir les vies de finançament necessàries. Per tot plegat, ha evitat posar calendari al projecte. “No assumiré compromisos que no es puguin complir”, ha sentenciat.

En qualsevol cas, el conseller de Justícia ha reiterat que, si bé el Departament no pot assumir ara una inversió tan elevada, “això no vol dir que s’abandoni res”. Així, Mundó ha detallat que, la setmana que ve, l’Ajuntament i la Generalitat disposaran un equip de treball per abordar les diferents opcions que hi ha damunt la taula i escollir “la millor solució a nivell econòmic i en termes de ciutat”.

El titular del Departament de Justícia ha admès que la dispersió en diferents seus dels equipaments judicials genera “dificultats” en la gestió d’algunes actuacions, però ha volgut posar en valor que els espais “són dignes i ofereixen unes condicions de treball acceptables”. En aquesta línia, Mundó ha anunciat que s’invertiran més de 2 MEUR per portar a terme tasques de manteniment a l’edifici de l’Audiència, inclosa la renovació de tot el sistema de climatització.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha agraït al conseller que mantingui el projecte com una prioritat, malgrat ser conscient que “els recursos són els que són”. L’alcalde s’ha mostrat convençut que es trobarà una sortida a les necessitats de finançament, ja que la Generalitat podria obtenir recursos a través de l’antiga presó, però també de l’actual Palau de Justícia, un cop es posés en marxa el nou edifici.

Convertit en una reclamació de tots els agents del territori, en especial dels advocats, del personal de Justícia i del mateix TSJC, el Fòrum de la Justícia de Tarragona ha de permetre agrupar, en una sola seu, tots els òrgans judicials presents a la ciutat. En concret, ha d’acollir els 28 jutjats unipersonals, les quatre seccions de l'Audiència, la delegació de l'Institut de Medicina Legal i la Fiscalia en un espai que, segons el projecte existent fins ara, superaria els 30.000 metres quadrats.

 

Comentarios
Multimedia Diari