El Govern preveu treure a concurs aquest any la gestió de 25 Àrees Bàsiques de Salut de Catalunya

El conseller Boi Ruiz assegura que no es poden excloure les empreses amb ànim de lucre però sí exigir que tinguin experiència en atenció primària

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern preveu treure a concurs al llarg d'aquest 2015 la gestió de 25 Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de tot Catalunya. Cada ABS està integrada per un o diversos Centres d'Atenció Primària (CAP) i dispensaris locals. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat que la llei els obliga a treure la gestió a concurs a mida que vencen les concessions que es van fer anys enrere. Ruiz ha assegurat que legalment no poden excloure les empreses privades amb ànim de lucre de les bases de licitació però sí que poden exigir que aquestes empreses tinguin experiència específica en l'àmbit de l'atenció primària. La majoria de les ABS que trauran a concurs aquest any estan a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En una resposta parlamentària, Boi Ruiz detalla quines són les ABS que trauran a concurs aquest 2015 perquè ha vençut la concessió. La majoria estan a l'àrea metropolitana de Barcelona però també n'hi ha de les comarques gironines, centrals, Tarragona i l'Alt Pirineu. Cada àrea comprèn un o més CAP i diversos dispensaris locals que, fins ara, tenien la gestió adjudicada a consorcis públics, fundacions privades sense ànim de lucre o entitats gestionades per professionals.

En concret, segons detalla Boi Ruiz a la resposta parlamentària, són les ABS Tarragona 4, Palafrugell, La Cerdanya, Manresa 1, Manresa 3, Badalona 8, Badalona 10, La Roca del Vallès, Tarragona 8 (atenció continuada), Ribes de Freser/Campdevànol, Peralada, Vilanova i la Geltrú 3, Badalona 1, Badalona 3, Badalona 9, Barcelona 1A, Barcelona 10A, Barcelona 6C, Barcelona 6E, Barcelona 5D, Barcelona 5C, Barcelona 2G, Barcelona 2J, Barcelona 5E i Barcelona 6D.

El conseller assegura estar "sorprès" per la reacció d'alguns alcaldes de municipis de l'àrea d'influència d'algunes ABS que ja han sortit a concurs en algun moment tot i estar actualment paral·litzats, com ara l'ABS de l'Escala o d'Alcover, per oposar-se a que la gestió de l'atenció primària pugui acabar en mans d'una empresa privada amb ànim de lucre. "Com a alcaldes saben que al concursos públics hi poden optar tant empreses públiques com privades", ha assegurat el conseller que argumenta que, per requisit legal, no poden excloure les empreses amb ànim de lucre.

"La llei diu el que diu", afirma Boi Rui que afegeix que és la normativa la que obliga a treure a concurs la gestió un cop vençut el termini de concessió -igual que passa amb el transport sanitari o la oxigenoteràpia- i a incloure-hi les empreses privades. El que sí que han pogut acotar, ressalta el conseller, és que aquestes empreses hagin d'acreditar obligatòriament experiència específica en atenció primària. "No s'hi podrà presentar ningú que no tingui experiència, no en atenció sanitària, sinó específicament en primària", ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari